Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Bild: Vilhelm Stokstad/TT

Ivo: Tillräckliga åtgärder efter Sotenäs läckte sekretessuppgifter

Skyddade patientuppgifter låg öppna att läsa för allmänheten på Sotenäs hemsida i sex veckor. Nu avslutar Ivo ärendet, utan kritik.

Det var i våras som omsorgsnämnden i Sotenäs missade handlingar med sekretesskyddade personuppgifter när de publicerade sitt protokoll. De känsliga uppgifterna som publicerades på kommunens hemsida innehöll då uppgifter om en faderskapsutredning som skulle avslutas. Anledningen var att kvinnan och barnen var i behov av skydd efter att de tidigare flyttat ifrån fadern som misshandlat dem. Uppgifterna låg öppet på kommunens hemsida i sex veckor innan de upptäcktes.

Mänskliga faktorn

Nils-Olof Bengtsson (M), ordförande i omsorgsnämnden, har tidigare sagt till Bohusläningen att han inte tror någon hann se personuppgifterna. Samt att orsaken till händelsen var den mänskliga faktorn.

– Det är förmodligen ingen som har sett uppgifterna och ingen har kommit till skada. Det är ingen som har anmält eller påtalat att det lett till några konsekvenser, har Nils-Olof Bengtsson (M), ordförande i omsorgsnämnden tidigare sagt till Bohusläningen.

LÄS MER: Sekretessuppgifter publicerades på kommunens hemsida

Avslutar ärende

Händelsen lex Sarah-anmäldes och nu avslutar Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, ärendet utan att vidta några ytterligare åtgärder. De anser att kommunen vidtagit tillräckligt med åtgärder för att förhindra att det händer igen.

Som Bohusläningen tidigare berättat har kommunen ändrat rutinerna, och bland annat infört att det alltid ska vara två personer med när protokoll publiceras.