Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här inne och nära hamnen i skärgårdsidyllen råder fem knop som max hastighet. Vittnen säger att motorbåten körde i minst 30 knop, när olyckan var framme. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Körde över pojkar i gummibåt

Paniken spred sig på bryggan i sommaridyllen. Pojkarnas föräldrar skrek förtvivlat för att varna bröderna som för första gången fick köra den lilla gummibåten helt själva.

Men inget kunde hindra olyckan i somras från att hända. Då blev två små pojkar i en gummibåt överkörda av en motorbåt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– De hade aldrig tidigare fått köra båten själva. Men nu skulle de äntligen få göra det. Och vi stod kvar på bryggan, berättar mamman i ett förhör.

Vindstilla sommarkväll

Bröderna ska ha hållit sig nära bryggan där den tillåtna hastigheten är fem knop.

Det var en vindstilla sommarkväll och bröderna turades om att köra själva. Först storebror. Sedan lillebror. Och sedan bytte de.

Vid ett sådant byte fick storebror som nu satt sig bakom ratten se hur motorbåten kom "flygande rakt emot oss": Gummibåtens båtmotor var igång, men båten låg helt stilla.

Pojkarna, två små bröder, hade bara kört sin gummibåt när deras mamma eller pappa åkte med. Aldrig ensamma. Men den här kvällen hade de fått lov av föräldrarna att köra båten utan deras hjälp.. Bild: Polisens förundersökningsprotokoll

Storebrodern minns hur han förgäves skrek åt motorbåten att de var precis framför. Sedan såg han hur hans lillebror slängde sig ner på durken och kröp ihop.

– Jag trodde att han, min lillebror, skulle dö, säger storebrodern i ett förhör som hölls av särskilda poliser som arbetar med att förhöra just barn, efter olyckan.

Skrek efter mamma och pappa

De hade då blivit överkörda av motorbåten, som enligt flera vittnen till händelsen ska ha kört i cirka 30 knop.

Bröderna minns hur de skrek efter sin mamma och pappa som förtvivlat ropade tillbaka på land. En annan båt körde ut till pojkarna för att ta in dem till land.

Ett vittne beskriver hur en lugn kväll på bryggan förbyttes mot skrik och panik. Många skrek för att varna pojkarna för motorbåten.

Fyra i båten - en åtalas

I motorbåten satt fyra män, alla i 30-årsåldern och vana vid båtar. Kvartetten chockades av det som hänt och det tog ett tag innan de lyckades köra tillbaka till land och bryggan där vittnen ska ha varit uppretade och chockade. En av männen i motorbåten åtalas nu för vårdslöshet i sjötrafik. Precis som sina kamrater säger han att han inte alls körde fort där i farleden, i alla fall inte för fort.

Både han och vännerna vittnar att solen var stark och "låg på". Han blev bländad. Och upptäckte inte ens bröderna som han snart skulle köra över.

I polisförhör säger han att han förnekar brott, men inte det som har hänt.

Bara åkt en gång efteråt

Trots den allvarliga olyckan klarade sig i stort sett oskadda. I polisförhör har pojkarnas mamma berättat att de båda sönerna endast har åkt i gummibåten vid ett enda tillfälle efter olyckan.

"Det var bara olustkänslor", säger mamman.