Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Kaprifolskolan byggs om till modernt bostadshus

Det var ytterst nära att Kaprifolskolan i Hunnebostrand skulle ha rivits men byggnadsnämnden stoppade planerna. Den lösning som fastighetsägaren Sotenäs kommun valde innebar att byggnaden från 1916 såldes. Nu har arbetet med att bygga om skolan till ett flerbostadshus startat.

– Jag tycker att det är en vacker byggnad som måste bevaras och inte rivas, säger fastighetsägaren Jarl Johansson, som för två år sedan fick möjlighet att köpa den gamla skolan för två miljoner kronor.

Den gamla historiska skolan ligger vid infarten till Hunnebostrand och kallas i folkmun för ”storskoorn.” Skolan har stått och förfallit i många år och den gula färgen på fasaden har flagnat.

1916 handlade det om en vacker och stor gul byggnad med många vinklar och vrår i Hunnebostrand som var omgiven av öppna fält och ängar. Sedan dess har skolan använts på flera olika sätt.

Stor betydelse

Den som har lite kunskap om den lokala historien i Hunnebostrand vet att byggnaden har haft stor betydelse för många barn och ungdomars som gått i skolan där. Det lär ha varit undervisning i den här byggnaden ända fram till på 70-talet. Byggnaden har på senare år använts som särskola och hyrts ut till företag.

2015 sålde Sotenäs kommun grannfastigheten Villa framtiden till Sotenäsbostäder som rev byggnaden och byggde ett nytt trygghetsboende. Det här ödet var Kaprifolskolan på väg att möta – men så ändrades planerna.

– Det här är en unik byggnad som måste bevaras, säger Robert Yngve (KD) som i sin roll som ordförande i byggnadsnämnden valde att ta strid för att byggnaden inte skulle få rivas.

Planerna på rivning började med att det tekniska utskottet fick i uppdrag att utreda byggnadens framtid och den slutsats som drogs ledde till att det lämnades in en ansökan om rivningslov till byggnadsnämnden.

– Men vi vägrade att ge ett sådant besked. Nämnden var enig i beslutet, säger Robert Yngve.

Avgjordes i tävling

Det fanns delade meningar vad som skulle göras med byggnaden. Till slut valde fastighetsägaren Sotenäs kommun att utlysa en tävling där den som kom med bäst idé skulle få köpa fastigheten.

Fem intresseanmälningar kom in och det resulterade i att Jarl Johansson, numera boende på heltid i Sotenäs kommun, fick möjlighet att köpa byggnaden.

– Målet för oss är att återskapa byggnaden till hur det såg ut 1916 men med dagens teknik, säger han.

För ett par veckor sedan inleddes arbetet med att bygga om den gamla skolan. Just nu håller all inredning på att rivas ut för att ge plats åt nya bostäderna. Men en titt inne i byggnaden visar fortfarande byggnaden använts som skola. Det finns exempelvis en stor vedspis i ett av rummen nere i källaren från 1916 som användes till att laga mat för skolbarnen.

Kommer ta tid

Det kommer att krävas en hel del för att få ordning på byggnaden in och utvändigt. Budgeten ligger på cirka 30 miljoner.

– Vi kommer bland annat att använda oss av ritningar från 1600-talet när vi ska tillverka nya fönster, säger Jarl Johansson.

Renoveringen av Kaprifolskolan beräknas hålla på i 18 månader. Byggnaden har en yta på cirka 900 kvadratmeter invändigt

– Vi kommer att bygga 15 lägenheter med en till tre rum som får en yta på mellan 45 och 95 kvadratmeter.

Det blir även en hel del förändringar utomhus. Det ska exempelvis byggas ett förråd som påminner om de utedass som fanns placerade på skolgården 1916. Men den här gången ska förråden placeras ut i den del av trädgården som vetter ut mot länsväg 174.

Dessutom ska det satsas mycket på att göra en fin trädgård på den plats där skolgården tidigare legat, enligt Johansson.