Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Birgitta Albertsson (S) och Mats Abrahamsson (M) åkte ut till Tången för tre veckor sedan i arbetet med aprilskämtet. Bild: Jenny Borg

Klädde ut sig i skräp som aprilskämt – ville belysa viktig fråga

En kalender med bilder på två politiker iklädda endast skräp som ska säljas i 150 000 exemplar. Sotenäs kommun har planerat för årets aprilskämt i minst tre veckor. Nu vill man också belysa det viktiga ämne man skojar om: nedskräpningen av havet.

En och annan satte säkert morgonkaffet i vrångstrupen när de besökte Sotenäs kommuns sociala medier på måndagsmorgonen. En bild på kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) och oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S) iklädda inget mer än skräp och handdukar.

Med ett öga på kalendern trillade nog polletten ner snabbt. Det visade sig vara ett aprilskämt.

Modedesigner med ett skräpnamn

Besökarna fick veta att kommunen bestämt sig för att ge ut en kalender med de två politikerna klädda i skräp som rensats ur haven och att man räknade med att sälja minst 150 000 kalendrar. Man fick också veta att politikerna blivit inbjudna att delta på modevisning i Paris till hösten av modedesignern "Yves Les Dechets" – med detaljen att déchets betyder avfall på franska.

Oppositionsrådet Birgitta Albertsson skrattar när hon berättar om skämtet.

– Det var oerhört kallt och vi var på på badplatsen på Tången när vi tog bilden, säger hon.

LÄS MER: Sveriges första marina återvinningscentral

På bilden har Albertsson, vad hon kallar, en tjusig dekoration av alger runt halsen.

– Du ska bara veta vad det luktade i bilen efteråt.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson:

– Vi resonerade om lite olika saker, vad vi skulle ha för aprilskämt. Det var en hel del tankar och idéer men vi fastnade för att det här ändå skulle kunna vara trevligt.

"Aktuell fråga och svårt miljöproblem"

Samtidigt är det ett viktigt ämne, menar Birgitta Albertsson. Hon hoppas genom aprilskämtet väcka intresse hos befolkningen om det skräp som finns i havet.

– Det är oerhört viktigt. Dels har vi ju strandstädningen och dels finns det ett projekt tillsammans med Nordens fiskareförening där man tar upp, sorterar och försöker återvinna skräpet från havet. Sedan finns det en jätteintressant verksamhet kring detta i Marina återvinningscentralen, säger hon.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) instämmer i Birgitta Albertssons beskrivning.

– Det är en aktuell fråga och ett svårt miljöproblem. Om man kan skoja till det och ändå lyfta upp allvaret i frågan är det bra. Nu har vi i alla fall fått upp det på dagordningen, säger han.