Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nöjd. Kommunalrådet Mats Abrahamsson är nöjd över klartecken för biogasanläggningen.

Klartecken för omstridd biogas i Sotenäs

Det handlar om hundratals jobb på sikt. Så säger Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson när beskedet kommer om grönt ljus för biogasanläggningen på Hagaberg.

Det är en glädjens dag för Sotenäs kommun. Mats Abrahamsson, (M), säger att anläggningen kommer att betyda oerhört mycket för kommunens utveckling.

Men det har varit många om och men innan klartecknet kom för biogasanläggningen på Hagaberg, mellan Kungshamn och Väjern. Först sa länsstyrelsen ja och då protesterade grannarna som är rädda för lukt och överklagade beslutet. Mark- och miljödomstolen sa nej och allt såg ut att stupa på det. Men Sotenäs kommun överklagade beslutet till Mark- och miljööverdomstolen som kom med sitt beslut på fredagen. Där ger man klartecken för anläggningen. Ett beslut som inte kan överklagas.

Biogasanläggningen ska ta hand om restprodukter från fiskindustrierna i området. Avfallet ska förvandlas till gas.

– Anläggningen har stor betydelse för kommunen, då flera av industrierna vill bygga ut, men har stoppats då man inte kunnat lösa miljöfrågan, säger Mats Abrahamsson. Nu kommer allt att kunna tas omhand på ett miljöriktigt sätt.

Möjligheten att ta hand om avfall från industrin har slagit i taket och den kommunala reningsanläggningen klarar inte mer avfall. Den nya biogasanläggningen kommer på sikt att avlasta reningsverket.

Han säger att det betyder att industrier kan stanna i kommunen och utvecklas. Mats Abrahamsson ser också en potential för utveckling och forskning för nya processer och säger att det på sikt kommer att betyda flera hundra arbetstillfällen i kustkommunen.

Men vad säger du då till grannarna till anläggningen som oroar sig?

– Jag har förståelse och har respekt för den oro de känner. Men det ska inte bli värre än det är i dag, tvärtom. Det är en anläggning som ska ligga på ett industriområde och det ställs höga miljökrav. Tanken är att detta ska bli bra. Och det är beslut tagna i demokratisk anda med full majoritet, säger Mats Abrahamsson.