Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
28 laddstolpar planeras i Sotenäs kommun, genom ett erbjudande som skickas ut till privata företag. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Kommunen erbjuder företag att bygga laddstolpar

Laddstolpar på 28 platser. Det är Sotenäs kommuns förhoppning när man nu upplåter mark till privata företag för att bygga publika laddstolpar.

I Sotenäs kommun finns ett antal laddstolpar utspridda. Samtliga är dock till för kommunens egna fordon. Nu är dock förhoppningen att även allmänheten ska få ta del av laddstolpar till sina bilar.

– Vi fick i uppdrag av politiken att skapa en lösning som var självfinansierad. Förslaget vi tog fram var att låta privata aktörer bygga på platser som vi pekar ut, säger Martin Andersson, projektledare inom bygg och anläggning på Sotenäs kommun.

Genom att låta privata företag bygga laddstolparna slipper kommunen stå för kostnader för byggnationen, driften och underhållet.

"Betalningssystemen är inte sammankopplade"

Även om kommunen överlåter mark till laddstolparna kommer man att behålla ägandet av parkeringarna som hör till. I framtiden kommer man därför att betala parkeringsavgiften till Sotenäs kommun och priset för laddningen till det företag som satt upp stolpen.

– Det är så vi tänker oss det nu. Betalningssystemen är inte sammankopplade. Vi har p-avgiften och den aktören som sätter upp laddstolpen har den delen, säger Andersson.

Kommunen har pekat ut 28 platser man anser passande för framtida laddstolpar. Varje stolpe ska kunna betjäna minst två bilar samtidigt.

– Framför allt på sommartid får vi frågor om var man kan ladda sin bil, det har med turismen att göra. På vintern är det inte lika hett.

Inget företag har ännu nappat på kommunens erbjudande.

– Det har bara legat ute en vecka, men vi hoppas att någon ska ta erbjudandet, säger Andersson.