Kommuner fortsätter unikt samarbete

I går var det målgång för deltagarna i det unika projektet, Kustzonsplanering och Landsbygdsutveckling i norra Bohuslän. Samtidigt gick startskottet för fortsatt samarbete över kommungränserna.

ANNONS
|

Kommunalråd, kommunchefer och oppositionsråd från Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Strömstad och Tanum har i dagarna två tillsammans med tjänstemän och representanter från bland annat Miljödepartementet, Naturvårdsverket, Boverket och Länsstyrelsen haft examens-konferens på Smögens Havsbad.

Enligt Dick Hedman, samhällsbyggnadsdirektör på Länsstyrelsen har det unika samverkansprojektet, som inleddes 2007, varit framgångsrikt på flera sätt.

– Under förra hösten godkände kommunfullmäktigeledamöterna i samtliga fem kommuner den strukturplan som nu ska ligga till grund för den fysiska planeringen i kommunerna.

– Det unika samarbete som har inletts kommer nu att fortsätta med gemensamma strategier och verktygslådor för politiker och tjänstemän i deras arbete för att utveckla norra Bohuslän framöver.

ANNONS

Fakta: De fem kommunerna i projektet Kustzonsplanering och Landsbygdsutveckling är bland annat överens om:

– att öppet hav utgör gränsöverskridande vatten vilket innebär nationella och globala hänsyn. Fiske, sjöfart och energiproduktion är viktiga prioriteringar i kommunerna.

– att allmänheten ska ha tillträde till strandzonen.

– att en levande skärgård är en av de viktigaste förutsättningarna för kommunernas attraktionskraft.

– att risker i samband med sjöfart ska uppmärksammas.

– att vattenkontakten är en av de viktigaste förutsättningarna för besöksnäringen, havsanknutna yrkesverksamheter inklusive sjöfart och ett attraktivt boende och därför ska allmänhetens tillträde till strandzonen säkerställas.

– att kustnära området rymmer naturresurser som skall utvecklas för naturbruk.

– utveckla möjligheterna för sjöfart och båtliv

– samordna energiproduktion och distribution

ANNONS