Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Socialdemokraterna i Sotenäs vill veta vad en skola i södra delen av kommunen kostar. Kravet förs fram i en motion som skrivits under av bland annat oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S).
Socialdemokraterna i Sotenäs vill veta vad en skola i södra delen av kommunen kostar. Kravet förs fram i en motion som skrivits under av bland annat oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S).

Kräver utredning som visar vad det kostar att bygga ny skola i Sotenäs kommun

Det måste tas fram ett alternativ som visar kostnaderna för en ny skola och jämföra detta med vad det kostar att renovera ett antal äldre skolor i södra delen av Sotenäs kommun. Det föreslår Socialdemokraterna i Sotenäs kommun i en motion.

– Det finns fler andra kommuner som planerar nya skolor. Tanums kommun har gjort en sådan satsning. Munkedals kommun planerar för en ny skola. Det är viktigt att jämföra kostnaden för en ny skola och jämföra detta med Sotenäsalliansens förslag att lappa och laga omoderna skollokaler, säger Lotta Johansson (S), andre vice ordförande i Utbildningsnämnden i Sotenäs kommun.

På torsdag är det dags för Utbildningsnämnden att behandla motionen från Socialdemokraterna. Det som föreslås är att det görs en utredning som visar kostnaden för en ny skola i södra kommundelen. Motionen lämnades in i maj förra året och det är först nu som den ska börja behandlas politiskt.

Tar längre tid

– Det brukar ta längre tid för oppositionen att få motioner behandlade, säger oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S).

De senaste åren har debattens vågor gått höga i Sotenäs kommun när det gäller den framtida skolverksamheten. Bakgrunden till detta är bland annat ett minskat elevunderlag. Sotenäs har två skolor för mycket enligt det kommunala utjämningssystemets beräkningar, enligt en undersökning som tidningen Dagens Samhälle nyligen gjort och som Bohusläningen också rapporterat om.

I motionen från Socialdemokraterna står också att en framtida skolorganisation för Sotenäs måste ha ett fokus på likvärdig utbildning för alla elever i moderna lokaler som är anpassade för olika åldrar. Nämnas bör att Sotenäsalliansen värnar om de nuvarande skolorna. De vill bland annat stänga Kungshamns skola och göra om Sotenässkolan och Åsenskola till en skola med förskola och årskurserna ett till nio.

Ska ersätta skolor

Socialdemokraterna tror det är bättre med en ny skola som enligt Lotta Johansson ska ersätta Smögens skola, Kungshamns skola, Åsenskolan och Sotenässkolan. Socialdemokraterna vill också att det tas fram förslag på lokalisering av en ny skola och kostnaden och en tidsplan för en sådan satsning.

Andra saker som föreslås i motionen är att det tas fram en konsekvensanalys och jämförelse med inriktning på framtidens behov av skola och undervisning och jämföra detta med förslaget att renovera Sotenässkolan och bygga en ny skola.