Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT

Krisen i hemtjänsten tillfälligt avvärjd

Vikariekrisen är avvärjd. Inga fast anställda kommer att beordras in. – Vi har vänt på varje sten och gått ut med sommaravtal, säger enhetschef Fredrik Tholén.

Tholén och kommunals ordförande Petra Sundbladh har varit uppe på Kvarnbergshemmet där hemtjänsten i söder har sina lokaler och pratat med personalen.

– Ingen ska behöva gå in på sin semester och jobba. Under veckan har vi gått ut till andra verksamheter inom kommunen och frågat om de kan gå in extra och några har nappat. Några fast anställda inom hemtjänsten i söder har ändrat sin semester och fått extra betalt. Ett bemanningsföretag går in med en personal vecka 28, 29 och 30.

Personalsituationen är krisartad i hemtjänsten södra. Det har inte gått at få in tillräckligt med sommarvikarier. Ett knappt 50-tal personer, nästan uteslutande undersköterskor, ingår i den ordinarie personalstyrkan. De täcker orter som Smögen, Väjern, Kungshamn, Hovenäset och Malmön.

I förra veckan fattades ett tiotal semestervikarier. Men nu är alltså krisen avvärjd tack vare att personal från andra verksamheter i kommunen jobbar extra mot extra betalning och att ordinarie personal ändrar sin semester frivilligt.

Petra Sundbladh menar att man borde ha gått ut tidigare med erbjudande. Med hotet hängande över sig har man inte vågat planera.

– Det borde ha skett redan i februari-mars när barnfamiljerna sitter runt köksbordet och planerar sin semester. De måste ju veta i god tid. Det är mycket som måste pusslas ihop, förskolor som är stängda, partnerns semester, om man ska boka en resa eller en stuga.

Sommaravtalet som gäller nu är cirka 6-7000 extra per vecka om man skjuter upp sin semester och bara tar två veckor i juli i stället för tre veckor. Den tredje semesterveckan måste redan nu planeras in.

– Vill man ha en vecka i september så gäller det att alla inte tar samma vecka för då blir det kris igen, säger Petra Sundbladh.

Fredrik Tholén, hur blir det med vikarier inom hemtjänsten nästa sommar?

– Vi kommer att uppföljningsmöten och se vad vi kan lära av sommaren 2017. Det vi redan vet är att det finns brist på boende. Det skulle vi kunna ta tag i. Sedan finns det ett missnöje med sen löneutbetalningen, junilönen kommer inte förrän i juli.