Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det är inte några problem för de utrotningshotade kycklinggrodorna på Nordens Ark att föröka sig. Bild: Kristofer Försäter, Nordens Ark
Det är inte några problem för de utrotningshotade kycklinggrodorna på Nordens Ark att föröka sig. Bild: Kristofer Försäter, Nordens Ark

Kycklinggroda på Nordens Ark kan placeras ut i Karibien

Ända sedan projektet att rädda kycklinggrodan startade på Nordens Ark för några år sedan har de ansvariga fått mer kunskap om den akut hotade grodarten. I år har en av honorna fått ungar för tredje gången, något som kan få betydelse för artens överlevnad i Karibien.

Många ställer sig nog frågan varför den här grodan från bland annat den karibiska ön Montserrat kallas för kycklinggroda och det sägs att namnet beror på att grodan är så god att äta.

Men det handlar om en art som är akut hotad. Ett antal djurparker är sedan några år involverade i projektet och 2020 är det första gången som en och samma hona på Nordens Ark fått tre kullar på samma säsong.

I stort sett utrotad

– Vi har inte bestämt vad som ska hända med de kycklinggrodor som fötts hos oss. Det kan skickas till andra djurparker i syfte att bilda nya par. Eller planteras ut där de kommer ifrån, säger Kristofer Försäter, ansvarig för projektet på Nordens Ark.

Kycklinggrodan härstammar från ön Montserrat men är i dag i stort sett utrotad. I dag finns ett 20-tal grodor i stora hägn på ön och det handlar om grodor som fötts upp på olika djurparker i Europa.

Kycklinggrodorna på Nordens Ark hålls i hägn där temperatur och årstidsvariationer ska likna de naturliga förhållandena.

Tuff miljö

– Kycklinggrodorna har haft det tufft i det vilda. Svampsjukdomen chytridiomycosis har slagit hårt mot världens amfibier och livsmiljöer har förstörts. Det är oklart hur många individer som finns kvar i det vilda i dag, säger Kristofer Försäter.