Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/6

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Liten utställning med viktigt budskap

I genomsnitt sköljer fem badkar fyllda med skräp in över Bohuskusten varje timme. Detta vill Sotenäs kommun nu upplysa om genom en liten men ack så viktig utställning. Samtidigt vill de också lyfta de insatser som görs för stränderna.

På plats vid Ångbåtspiren i Kungshamn var flera representanter från kommunen. Bland annat kommunalrådet Mats Abrahamsson (M), som höll ett invigningstal. Där påpekade han om vikten att jobba aktivt för att motverka nedskräpningen.

– Havsmiljösatsningen är ett pågående projekt där konstgjorda rev anlagts utanför Smögen och Kungshamn. Vid dessa rev kan bland annat torsken få skydd från andra rovdjur, säger han.

Utställning med viktigt budskap

En annan person som var på plats vid utställningen var Erik Goksøyr. Han är projektledare för utställningen som håller till i turistinformationen. Dessutom arbetar han på den marina återvinningscentralen på Hogenäs. Han påpekar att det är en liten utställning som invigts, men den är en viktig sådan - rent budskapsmässigt.

– Det är ett stort problem med den marina nedskräpningen. Dygnet runt sköljer det in mängder med skräp över våra stränder i kommunen och i genomsnitt motsvarar det fem badkar med skräp varje timme. Med utställningen vill vi lyfta frågan och samtidigt berätta vad vi gör, säger han.

En symbol för detta är det klarblåa badkar som placerats utanför turistinformationen. Badkaret innehåller marint skräp och forskning visar att fem sådana här spolas upp varje timme över Bohuskusten.

Största marina återvinningscentralen

I september 2018 tog kommunen också initiativet att starta Sveriges största och hittills enda marina återvinningscentral. Där tar man hand om marina avfall som samlats in från strandstädning. Med återvinningscentralen vill kommunen öka mängden material som går till återbruk och återvinning.

LÄS MER: Sveriges första marina återvinningscentral

– En annan viktig sak som vi har i kommunen är våra strandstädare, berättar Erik Goksøyr och pekar på Andreas Landgren, Micke Borg, Kristoffer Lindgren och Erik Henriksson som alla arbetar som strandstädare. Från tidig vår till sen höst jobbar det här teamet och många flera med att städa våra stränder från plast och de gör ett enormt jobb.

Micke Borg berättar att det har varit mindre skräp i år än tidigare år, men fortfarande är det otroligt stora mängder som de tar hand om.

– Varje dag fyller vi mellan 10 till 25 säckar. Det som man kan tänka på som privatperson är att ta med sig en tom plastpåse varje gång man kommer till stranden. Då kan man ta med sig tre saker därifrån.