Lovaktiviteter med djur i fokus

Årets påsklovsvecka är här. Veckan till ära har Nordens Ark extra matningsrundor och andra aktiviteter. Till exempel kan besökare få bygga sig en helt egen häxkvast.

ANNONS
|

Om än kalla vindar och en regning natt, blev det en solig start på årets påsklov. Vilket syntes på Nordens Ark, där cirka 15 barn deltog under veckans första matningsrunda för lantgårdsdjuren.

De nyfikna barnen fick mata getter, grisar och höns. Rundturen leddes av parkvärden Ullrika Ahlrot, som vid varje stopp berättade om djuren och svarade på barnens alla frågor. Mest populär under matrundan var nog killingarna, medan grisarna kanske satte störst avtryck.

– Vågar du gå in till grisarna, frågade ett av barnen till Ullrika Ahlrot. Det var en tydlig blandning av nyfikenhet, fascination och respekt bland barnen inför grisens storlek. Medan man gärna var framme och klappade på de små killingarna.

ANNONS

Matningsrundorna är något som egentligen sker på helgerna, men under lovveckan har parken ett annat schema. Varje dag kommer det arrangeras två matningsrundor för lantgårdsdjuren och en matning för publik i den Vilda parken. Utöver det erbjuds besökare att måla påskbilder, göra egna häxkvastar samt se en äggutställning. På den utställningen kan man se ägg från flertalet olika djur som till exempel reptiler och örnar.

I den Vilda parken är det fokus på en djurart om dagen till den publika matningen. Under lovet första dag matades parkens senaste tillskott, asiatiska vildhundar. Vildhundarna flyttade in i november och är hittills tre hannar, som ska etablera revir innan man kan tillsätta några tikar. Vilket parken tänkt ska ta ungefär ett år.

Det här året blev det dock inga kycklingar till påsk. Inga av parkens tre sorter höns har ägg redo för värpning till påskfirande.

– Våra höns har en naturlig ruvningsprocess. Där styr inte vi något alls och det här året verkade hönsen inte ha koll på att påsken närmade sig, säger arbetsledaren Ingela Andersson skrattandes.

Någon aktivitet med fjädrar blir det inte heller, då man valt att inte stödja den slags verksamhet.

– Det sker en del tveksamheter inom branschen med fjädrar. Det är en del fåglar som plockas levande till exempel, sägerarbetsledaren Ingela Andersson.

ANNONS

Under påskhelgen har parken två aktiviteter. På fredagen är det Tigerafton och på lördag till söndag något som heter Det stora familjeäventyret. Den första är en guidning med tigerfokus och den andra en familjeupplevelse i parken.

Aktuellt bland djuren framöver på Nordens Ark är en häst som väntas föda i slutet av april. Efter det dröjer det till 28:e maj, då parken har det stora fårutsläppet.

ANNONS