Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Lysekilsposten planerar färre utgivningsdagar

Lysekilsposten planerar att dra ner på antalet utgivningsdagar av papperstidningen. "Det är en följd av ekonomiska bekymmer, men kommer inte att påverka tidningens bevakningsambitioner", säger chefredaktören Ahlbin Gustafsson.

Tidningen som i dag utkommer fyra dagar i veckan med en upplaga enligt bolagsverket på 2091 exemplar per utgivningsdag, har haft det jobbigt ekonomiskt en längre tid. Enligt senaste årsredovisningen (sista juni 2017 till första juli 2018) hade tidningen en tillväxt på minus 0,6 procent, jämfört med året innan.

Vinstmarginalen var då 3,8 procent och företagets resultat 392 000 kronor.

Tidningens skuldsättning var i fjol drygt fyra miljoner (kortfristiga och långfristiga skulder tillsammans). Samtidigt var företagets egna kapital 477 000 kronor – mindre än en fjärdedel av skuldens storlek.

"Talar om förändrad utgivningsfrekvens"

Enligt Georg Lagerberg på Mediestödsnämnden (tidigare presstödsnämnden), har LP med ett mejl informerat om funderingar på att gå ner från fyra till tre utgivningsdagar i veckan. I dag utkommer LP ut fyra dagar men lite olika dagar beroende på var man bor.

– Uppgiften om tre dagar stämmer inte, säger Albin Gustafsson, chefredaktör och vd för LP.

Andra källor på tidningen uppger att man diskuterat två utgivningsdagar i stället för fyra.

– Det är riktigt att vi talar om förändrad utgivningsfrekvens och utreder olika alternativ. Men inget är spikat. Hur det ska gå till vill jag inte kommentera, innan vi själva kommunicerat detta med våra läsare.

Men ni har inte tänkt fler utgivningsdagar?

– Nej, det är ju riktigt. Vi diskuterar minskad frekvens för att överleva i framtiden. Samtidigt ska vi utveckla webbpubliceringen. Bevakningen blir inte mindre. Det är publiceringsformen som till en del förändras.

Enligt uppgifter i bolagsregistret hade LP 14 anställda i fjol. Innebär förändrad utgivningsfrekvens personalförändringar?

– Nu har vi tio anställda. Alla jobbar inte heltid. Förändrad utgivning innebär i alla fall ingen personalökning.

LP:s papperstidning kommer ut tisdag, torsdag, fredag, lördag för prenumeranter utanför Lysekil och måndag, onsdag, torsdag fredag för prenumeranter inne i Lysekil. Den kommer ut som kvällstidning och bärs ut centralorten ut av egna bud som hämtar den vid tryckeriet ."

Varit med länge

Redan 1895 kom det ut en tidning med namnet Lysekilsposten. Den trycktes i Strömstad som en avläggare till tidningen Norra Bohuslän Men den satsningen höll bara i två år och den första riktiga Lysekilsposten, som kan sägas vara föregångaren till dagens tidning, kom ut 2 februari 1905.

Konkurrensen var hård, när de 3300 invånarna på den tiden också kunde välja Lysekils-Kuriren som nyhetsförmedlare. Men när den flyttade till Uddevalla 1921 lades grunden, för klassiska Lysekilsposten vars sjätte chefredaktör sedan starten, Helge Gustafzon.

Han skulle komma att bli långvarig och sätta sin prägel på tidningen i decennier. Han försåg tidningen med en egen tryckpress, med offset-teknik, som han hämtade i USA. När Helges brorson Ahlbin Gustafsson tillträdde som ny chefredaktör 2016, hade han länge jobbat på tidningen och lärt sig chefredaktörsgrunderna och tidningshuset så att säga inifrån.

Djupt etablerad tidning lokalt

LP är ännu, så vitt känt, den enda lokaltidningen som trycks på eftermiddagen och som trycks i fullformat. Tidningen är djup etablerad lokalt och tiotusentals ungdomar "vaccinerats" med sin lokaltidning från tidig ålder och har från 13 år hjälpt till att bära ut tidningen till prenumeranter.

Många har under årens lopp fått sitt första jobb här på tidningen, med att bära ut den färska tidningen direkt efter tryckningen på eftermiddagen, då trycksvärtan ännu luktat skarpt.

Mellan 20 -30 tidningsbud hämtar ännu tidningar direkt vi tryckeriet fyra gånger i veckan, för att sedan bär ut dem till prenumeranter och butiker i staden - precis så som kvällstidningarna i landet fungerade en gång i tiden, innan de också blev morgontidningar.

Fjolårets presstöd något större

Att LP saknar färg har blivit en profilfråga, menar chefredaktören Ahlbin Gustafsson. Tidningen ser ut som den alltid sett ut. Punkt slut. Nu handlar framtiden om ekonomi.

Preliminärt har Lysekilsposten fått 2 772 000 i presstöd för 2019.

–Men det är inte utdelat och beloppet kan så klart påverkas om man väljer att ge ut tidningen färre dagar än tidigare, berättar Georg Lagerberg vid Presstödsnämnden.

Ifjol var presstödet ett par hundra tusen kronor större.