Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Utfyllnaderna i en havsvik i Sotenäs kommun måste tas bort.

Måste ta bort utfyllnad i havet

Ägaren till Sotenäs camping har gjort flera utfyllnader i en havsvik utan att ha tillstånd för detta. Miljönämnden i mellersta Bohuslän kräver att området återställs och hotar med ett föreläggande på en halv miljon kronor.

– Vi har kommit fram till att ett cirka 800 kvadratmeter stort område i en havsvik vid den aktuella campingen har fyllts ut i ett antal år och nu måste området återställas, säger Magnus Karlsson, miljöhandläggare på miljönämnden i mellersta Bohuslän.

Sotenäs camping ligger i närheten av Väjern. Miljöförvaltningen tog, efter ett antal tips om otillåtna utfyllnader i havet, beslut om att göra en granskning.

Har jämfört

– Vi har jämfört flygbilder från 2006 med flygbilder som togs 2016 och vi upptäckte flera skillnader, säger Magnus Karlsson.

Ett område på 800 kvadratmeter har enligt undersökningen successivt fyllts upp med sten och grus. De som driver campingen har gjort ett försök att få dispens från gällande strandskydd i efterhand.

Men miljönämnden avslog för två år sedan ansökan och förelade campingägarna att ta bort utfyllnaden. Beslutet överklagades först till länsstyrelsen och sedan till Mark och miljödomstolen som gick på miljönämndens linje. Med den skillnad att hotet om ett kraftigt vite togs bort.

Miljöenheten har vid ett besök på platsen nyligen konstaterat att området inte återställts trots att beslutet att området ska återställas har vunnit laga kraft. Därför har Miljönämnden tagit ett nytt beslut i ärendet och hotar åter campingägarna med ett vite på 500 000 kronor.

– Vi kräver att området ska återställas, säger Magnus Karlsson.

Felaktigt beslut

Det är Staffan Ottosson som driver Sotenäs camping. Hans uppfattning är att Miljönämnden agerar på ett felaktigt sätt och att det det hela tiden har handlat om att göra i ordning i området.

– Det är Miljönämnden som har lagen på sin sida och givetvis kommer vi att rätta oss efter det beslut som tagits. Just nu håller området på att återställas, säger Staffan Ottosson.