Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S) är kritisk till den bristande informationen om den utredning som startat- Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) medger vissa olyckliga formuleringar. Bild: Privat
Oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S) är kritisk till den bristande informationen om den utredning som startat- Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) medger vissa olyckliga formuleringar. Bild: Privat

Medger olycklig formulering i utredning om framtida äldreboende

I direktiven till utredningen står att det bara ska finnas ett äldrecentrum vid Kvarnberget i Kungshamn. Något som lett till tolkningen att Hunnebohemmet ska läggas ner. Nu medger den politiska ledningen att det finns olyckliga formuleringar i underlaget.

Bohusläningen rapporterade på torsdagen om den utredning som inletts kring ett framtida äldrecentrum i Sotenäs kommun. Lars-Erik Knutsson (S) har efter att han tagit del av handlingarna gjort tolkningen att Hunnebohemmet hotas av nedläggning. Men det tillbakavisas av Nils-Olof Bengtson (M), ordförande i omsorgsnämnden som hävdar att det handlade om att granska olika alternativ ekonomiskt.

Nu medger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) att det finns olyckliga formuleringar i det underlag som tagits fram.

– Det finns en äldreomsorgsplan under politisk behandling där det klart och tydligt står att det ska finnas två äldrecentrum i Sotenäs kommun. Just denna del kommer att förtydligas ytterligare. Dessutom har fullmäktige i december tagit ett beslut att satsa 100 miljoner på en ombyggnad av det särskilda boendet i Hunnebostrand, säger Mats Abrahamsson.

Han fortsätter:

– Syftet med den utredning som tillsatts är att titta närmare på olika kostnader och se om det går att göra olika samordningsvinster. Det finns inte några planer på att lägga ner Hunnebohemmet. Platserna behövs.

Olyckligt formulerat

Däremot medger Mats Abrahamsson att det finns en del olyckliga formuleringar i uppdragsbeskrivningen som omsorgsnämndens arbetsutskott antagit där det klart och tydligt står att ett framtida äldrecentrum vid Kvarnberget i Kungshamn ska utredas.

Nu höjs röster för att slå vakt om Hunnebohemmet.
Nu höjs röster för att slå vakt om Hunnebohemmet.

Oppositionsrådet Birgitta Albertsson (S) är fortsatt kritisk till hanteringen av ärendet och mycket upprörd över att enskilda tjänstemän belagts munkavle och inte velat lämna ut uppgifter till politiker.

– Så får det inte gå till, säger hon.

Lett till oro

Uppgifterna om utredningen har lett till oro bland de lokala pensionärsorganisationerna. PRO i Hunnebostrand betecknar en satsning på ett äldrecentrum i Kungshamn som katastrofal.

– Att göra en satsning på ett äldrecentrum vid Kvarnberget i Kungshamn betecknar jag som fullständig katastrof, säger Ted Eriksson, ordförande för PRO i Hunnebostrand.