Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Näbbvalarna som strandade var inte sjuka: "Hade tomma magar"

De tre näbbvalar som först hittades strandade vid Nordens ark och senare dog i Åbyfjorden och Gullmarsfjorden bar inte på några sjukdomar. Det konstaterar Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA efter att ha undersökt två av valarna.

Det var i början av augusti som tre näbbvalar strandade i Åbyfjorden, alldeles vid Nordens ark. Några ur djurparkens personal gick ut i vattnet och lyckades rädda valarna. Men fem dagar senare hade alla påträffats döda.

LÄS MER: Sorgligt slut på sagan om valarna

Nu har SVA i Uppsala undersökt två av valarna och kunnat konstatera att de inte var sjuka, vilket P4 Väst var fört med att rapportera om.

– Det rörde sig inte om några infektioner eller sjukdomar. De var inte helt färska och det fanns en viss förruttnelse men vi har ändå kunnat utesluta det mesta. De hade tomma magar men hade inte svultit, så förmodligen hade de inte ätit på länge, blivit svaga och därmed strandat för att undvika att drunkna, säger Erik Ågren, viltpateolog på SVA.

Vad som orsakat att valarna har tagit sig ända in i Åbyfjorden går det bara att spekulera i, menar han, men det är ett högst ovanligt beteende för näbbvalar.

– I och med att de lever på öppet hav och inte brukar simma längs kuster är det väldigt ovanligt att de strandar på det här sättet.

LÄS MER: Näbbvalar förbryllar i Bohuslän