Nu ska förvaltningen utreda och planera för hur undersköterskorna i hemtjänstens nattpatrull ska jobba i framtiden. ”Ingen kommer vara utan tillgång på hjälp. Någon sådan tanke har aldrig funnits”, säger Lisbeth Olsson, omsorgschef i Sotenäs kommun. Undersköterskorna Ann-Sofie Svensson och Anna Eliasson har i tidigare reportage uttryckt farhågor att en neddragning leder till att äldre och sköra får vänta längre på hjälp.
Nu ska förvaltningen utreda och planera för hur undersköterskorna i hemtjänstens nattpatrull ska jobba i framtiden. ”Ingen kommer vara utan tillgång på hjälp. Någon sådan tanke har aldrig funnits”, säger Lisbeth Olsson, omsorgschef i Sotenäs kommun. Undersköterskorna Ann-Sofie Svensson och Anna Eliasson har i tidigare reportage uttryckt farhågor att en neddragning leder till att äldre och sköra får vänta längre på hjälp. Bild: Julia Forsberg

Neddragning inom hemtjänsten i Sotenäs skjuts upp

Undersköterskorna i nattpatrullen i Sotenäs får några veckors respit. Det står klart när omsorgsförvaltningen skjuter på att dra ned bemanningen nattetid. Innan en neddragning ska en ny riskanalys och ny handlingsplan göras.

ANNONS
|

Omsorgsförvaltningen i Sotenäs skjuter på att minska bemanningen i hemtjänstens nattpatrull till den 30 september.

LÄS MER:Snart blir de ensamma på natten i hemtjänsten

Omsorgschef Lisbeth Olsson svarar i ett mejl till Bohusläningen att det är en förlängning av den tid som behövs för att utreda, planera och säkerställa framtida arbetssätt och för att följa de förlängda pandemirestriktionerna.

"Den handlingsplan som fanns då beslutet verkställdes före pandemin är inte längre aktuell. Om och när en sådan här förändring görs så ska riskanalyser vara gjorda och en ny handlingsplan finnas på plats. Vi som arbetsgivare har aldrig haft en tanke att medarbetare lämnas helt ensamma – det ska alltid finnas hjälp att få", skriver hon.

ANNONS

Som Bohusläningen tidigare rapporterat behöver Sotenäs kommun spara pengar. För omsorgsförvaltningen innebär det bland annat minskad bemanningen i hemtjänstens nattpatrull. Istället för två undersköterskor i hemtjänsten nattetid ska en undersköterska ansvara för fasta insatser och cirka 300 trygghetslarm. Nattpersonalen i hemtjänsten har utlovats en resursperson till hjälp men i dagsläget är planen inte helt klar hur det ska bli.

Beslutet att minska på nattpersonalen fattades 2019 och infördes under några månader innan coronapandemin satte stopp. Berörda undersköterskor uttrycker oro för att en neddragning slår mot vårdtagarna som får vänta längre på hjälp.

Hur ser du på undersköterskornas oro?

"Denna oro tar vi på stort allvar och måste naturligtvis genom riskanalys vidta nödvändiga åtgärder. Bemanning efter behov är det vi eftersträvar i all verksamhet, mer resurser när behovet ökar och mindre resurser om behovet sjunker. Ingen kommer vara utan tillgång på hjälp. Någon sådan tanke har aldrig funnits", svarar Lisbeth Olsson i ett mejl.

Går det att spara på annat och låta bemanningen i nattpatrullen vara oförändrad?

"Naturligtvis undersöker vi det. Det finns inga förslag som är huggna i sten, men vi har en budgetram att förhålla oss till och utifrån det behöver vi anpassa verksamheten. Vi har tidigare bjudit in till dialog med både fackliga representanter och uppmuntrat medarbetare att bidra med förslag på effektiviseringar. Vi tänker alltid klokare tillsammans. Det kan dock vara svårt att hitta de lösningar som krävs och då måste förvaltningsledning lyfta förslag, som sedan politik tar beslut om, skriver Lisbeth Olsson, omsorgschef i Sotenäs.

ANNONS

LÄS MER:Nytt beslut väntas om framtiden för Hunnebohemmet

LÄS MER:Kommuner avstår från pengar till äldreomsorgsutbildning

LÄS MER:Personal rasar mot längre arbetstid för samma lön

LÄS MER:Omsorgens minusresultat räknas ner med en miljon

LÄS MER:Beräknas gå tre miljoner back – får betala ny anställning

ANNONS