Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Nej till skadestånd för yrkesfiskarna

Sveriges fiskares riskförbund, SFR, vill ha skadestånd från Seabased, som tänker sätta upp en vågkraftspark mitt i kräftfiskeområdet utanför Smögen. Men domstolen går emot kravet.

Dock öppnar den för framtida krav om skäl för detta uppkommer senare. Mark- och miljödomstolen tycker helt enkelt att Sveriges fiskares riksförbunds; SFR, yrkande på ersättning för förväntat sämre fiske är för oprecist i dagsläget.

Men domstolen avslår också företaget Seabaseds krav på att skadeståndet helt ska avvisas. Därmed lämnas frågan öppen, om en eventuellt framtida skadeståndstvist.

Seabased har tillstånd att stegvis anlägga och ta i drift en vågkraftpark med upp till 420 kraftverk i havet, nordväst om Smögen.

Efter olika beräkningsgrunder menar SFR, att yrkesfiskare bör ha 27 000 kronor om året i ersättning för det försämrade kräftfiske det redan nu stängda vattenområdet runt, de tänkta kraftverken, innebär.

Seabased menar i stället att vågkraftparken inte förorsakar skador på havskräftan, utan tvärtom gynnar beståndets tillväxt.

Domstolen konstaterar att SFR inte preciserat vilka eller hur många medlemmar man företräder i just det här målet och ogillar därför talan.

– Vi förebereder en överklagan av den här domen, säger vice ordföranden i SFR, Peter Olsson.

.