Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nordens ark följer järven åt forskare från USA

Järvarna på Nordens ark har den senaste veckan varit utrustade med gps-halsband. Detta för att hjälpa amerikanska forskare att utreda rovdjurets rörelsemönster.

Järvar i det vilda har följts av en amerikansk forskare för att studera deras beteenden. Forskaren, Tom Glass vid University of Alaska Fairbanks och Wildlife Conservation Society, var dock inte nöjd med att bara följa järvarna i det fria. Den senaste veckan har därför Nordens ark utrustat sina järvar med gps-halsband för att vara behjälpliga i forskningsarbetet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kommer se vad järvarna gör

Eva Andersson är ansvarig för den europeiska stamboken för järvar och jobbar på Nordens ark. Projektet som genomförts syftar till att ge bredare kunskap om järvarnas rörelser, hur snabbt de rör sig och vad de gör när de är stilla.

– De har egentligen bara kunnat följa dem och se var de är vid ett enskilt tillfälle, säger hon.

– Här kan man se vad de gör om de uppehåller sig till ett visst område, det kan vara att de fått valpar eller hittat ett byte. Det finns också en ljuslogger på halsbandet som visar om det är natt eller dag.

"Våra individer står till förfogande"

Nu kommer forskaren Tom Glass att sålla informationen som kommit fram från projektet på Nordens ark. Vad som sker efter det beror lite på vad han hittar.

– Generellt är det jätte-, jätteviktigt för djurparkerna att arbeta och stå till tjänst med de här bitarna: att de vilda stammarna får den hjälp de behöver. Det är jätteviktigt att våra individer kan stå till förfogande för forskningen, säger Eva Andersson på Nordens ark.