Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns ett antal saker som måste göras för att kunna förverkliga satsningen på Stenens hus i Hunnebostrand. Det anser Carl Forsberg, kultursekreterare i Sotenäs kommun. Bild: Ingvar Spetsmark

Nu inleds arbetet för en satsning på Stenens hus

Nu tas nästa steg när det gäller en satsning på Stenens hus vid Udden i Hunnebostrand. En konceptstudie med namnet Stenens hus är klar med förslag på hur satsningen ska genomföras. Målet är att uppföra en byggnad på maximalt 2000 kvadratmeter i syfte att lyfta fram granitens betydelse.

– Den plats som är aktuell för satsningen på Stenens hus sträcker sig från Hästedalen fram till Bella Gästis, säger Carl Forsberg, kultursekreterare i Sotenäs kommun.

Det är en styrgrupp bestående av representanter från kommunen, Kulturhuset Hav och Land, och Udden Skulptur som jobbat med frågan. Målet med den studie som gjorts är att utveckla Udden till ett besöksmål med internationell lyskraft där kultur och näring samverkar och där historia och framtid möts.

Föreslår ny stiftelse

En bit i arbetet har handlat om att göra ett antal studiebesök för att få mer kunskap från liknande projekt. Två anläggningar som besökts är Nordiska akvarellmuseét på Tjörn och Glasets hus i Limmared.

– Det finns tre rekommendationer i vår studie för att den här satsningen ska kunna genomföras. Det är inte meningen att Sotenäs kommun ska göra detta själv, säger Carl Forsberg.

Det som måste utredas vidare är vilka som ska ingå i en stiftelse för Stenens hus i framtiden och förbereda för att bilda en stiftelse med flera intressenter.

– Det kan bli så att kommunen blir en av flera intressenter. Nordiska akvarellmuseét drivs av en stiftelse där Tjörns kommun och en organisation som företräder akvarellmålare ingår. Man skulle kunna ha något liknande när det gäller Stenens hus, säger Carl Forsberg.

Rekommendation nummer två handlar om att öka det lokala engagemanget och uppdatera Vänföreningen Kultur på Udden.

– Det här är en viktig del i satsningen.

Måste hitta lösning

Den tredje rekommendationen gäller Udden skulptur, en verksamhet som sedan 2019 drivs av Konstnärernas kollektivverkstad i Bohuslän. Det som föreslås är att det ska tas fram en mer långsiktig lösning när det gäller att finansiera verksamheten.

– I dag finansieras verksamheten genom att det måste sökas projektpengar varje år och det borde tas fram en mer långsiktig finansieringsform, säger Carl Forsberg.

Studien som är klar inleddes för två år sedan med att arkitekt Todd Saunders tog fram en idé hur det skulle kunna se ut. Det kan bli aktuellt att utlysa en arkitekttävling om satsningen genomförs.