Ett försök att få den utrotningshotade skalbaggen ekbocken att para sig pågår på Nordens Ark.
Ett försök att få den utrotningshotade skalbaggen ekbocken att para sig pågår på Nordens Ark. Bild: Ingvar Spetsmark

Nu ska fler ekbockar födas upp på Nordens Ark

Ekbocken är den mest utrotningshotade skalbaggen i Sverige. Det projekt som pågår på Nordens Ark kan innebära att skalbaggen kommer att finnas kvar i naturen även i framtiden. Nyligen fick hanarna på djurparken träffa en större ekbockshona som hittats på Öland. Nu hoppas man på att honan ska para sig med skalbaggarna på Nordens Ark.

ANNONS
|

– Den här skalbaggen finns bara på Öland och varje år påträffas ett 20-tal skalbaggar ute i det fria, säger Jimmy Helgesson, ansvarig på Nordens Ark för det det här projektet.

Personal på Nordens Ark åkte nyligen till Öland för att hämta en skalbagge som påträffats vid några ekar vid Halltorps hage på Öland. Det handlar om den första skalbagge som påträffats i år. Det kan tyckas vara extremt att åka ända till Öland för att hämta en skalbagge.

– Det här visar tydligt hur viktig varje skalbagge är, säger Jimmy Helgesson.

Ska para sig

Nu är det meningen att den här honan under en månad ska få möjlighet att para sig med någon av de ekbokshanar som finns på Nordens Ark. Sedan ska honan köras tillbaka till Öland igen.

ANNONS
Jimmy Helgesson är projektledare på Nordens Ark för ett projekt som syftar till att rädda den starkt utrotningshotade skalbaggen större ekbock.
Jimmy Helgesson är projektledare på Nordens Ark för ett projekt som syftar till att rädda den starkt utrotningshotade skalbaggen större ekbock. Bild: Ingvar Spetsmark

– Det är viktigt att få in nytt genetiskt material bland de cirka 240 skalbaggar som finns på Nordens Ark. Nu hoppas vi att honan som påträffats på Öland ska para sig med några av de hanar som finns hos oss.

Just nu vilar ekbockshonan som rest närmare 50 mil upp sig på Nordens Ark. Men snart är det meningen att den ska få träffa hanar som fötts upp i Bohuslän. Parningen går till på så sätt att hanen känner lukten av honan och sätter sig på hennes rygg. Där kan den bli sittande kanske en halvtimme. Detta kan återupprepas flera gånger under ett dygn.

Lägger ägg i ekar

– Ekbockshonor lägger ägg i sprickor på ekar. Larverna ta sig in i trädet och leva där i några år innan den blir en skalbagge.

Anledningen till att ekbocken är starkt utrotningshotad beror på avsaknaden av lämpliga miljöer med ekar i Sverige. Nordens Ark har tagit fram en väl fungerande uppfödningsmetod där skalbaggar som samlas in får möjlighet att para sig under kontrollerade former.

– Förra året satte vi för första gången ut ekbockar i områden där de tidigare fanns, säger Jimmy Helgesson. Det handlade om ett 60-tal ekbockar. Målet för det här projektet är att på sikt skapa en hållbar och livskraftig population.

ANNONS

Större ekbock är en skalbagge i familjen långhorningar. Den är en av den svenska faunans största skalbaggar och kan bli upp till 5 cm lång, exklusive de långa antennerna. Honan blir dock något mindre.

ANNONS