Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ovant. Vaktmästaren Börje Bond är omgiven av byggnadsställningar. Ställningarna har nått ända upp till taket i lanterninen.

Nu tar Askums kyrka steget in i 2000-talet

Elen var utdömd och kyrkan hotades med stängning. Ett tungt bakslag blev en möjlighet. Två månader tar renoveringen för att lämna 1900-talet och bli en modern och energismart kyrka.

Egentligen är det inte så konstigt att elen blev utdömd. Kyrkan elektrifierades 1949 och det gamla elskåpet är stort och avlångt, förra året dömdes elen ut.

Det fanns inget val. Södra Sotenäs församling var tvungen att renovera kyrkan. Renovering påbörjades i januari och kyrkan kommer att hålla stängt i över två månader.

När allt är klart kommer elen att kunna styras via en läsplatta och olika programmerade scenarion kan lätt väljas med ett knapptryck. Men vägen dit är lång, att byta elledningar i en över hundra år gammal kyrka är inte ett lätt projekt.

15 meter över golvet har nya elledningar dragits och byggställningar har tagit plats mellan kyrkbänkarna. Elbytet blev en möjlighet att måla om tak, väggar och förgyllningar. Prislappen blir drygt 900 000 kronor.

– Alla ledningar var tvungna att bytas ut. När ställningar ställdes upp så passade vi på att måla om, berättar vaktmästaren Börje Bond.

För elektrikern Tony Karlsson är det hans första jobb i en kyrka. Han har jobbat med lite mer försiktighet än vanligtvis.

– Det är 100 år gamla kristallkronor, de behandlar man med andakt, berättar han.

En anledning är att det inte finns reservdelar, men också åldern. Allt har gjorts för att göra så liten åverkan som möjligt på kyrkan.

Lanterninen högt upp i taket har fått en rejäl översyn, fönstren har tagits ur och tätningar har kollats och de har målats och satts på plats igen. När arbetet började med att byta ut de 23 fönstren i lanterninen hittade de spår från sist någon arbetade där uppe, 1966.

– Vi tror att det är målarna som hade ristat in sina namn och årtal i en regel, säger Börje Bond.

För Börje Bond har renoveringen betytt att han har fått nya arbetskamrater. Ett tiotal personer arbetar med den. Börje Bonds fokus har främst legat på att hjälpa till där han behövs men främst att ta hand om kyrkans nio kristallkronor. Varje kristallkrona tar minst en arbetsdag.

– Alla har plockats ner och fått nya elledningar och LED-lampor. Den här renoveringen gör Askums kyrka mer energisnål och modern, säger han.

Efter det har alla kristallkronor putsas innan de återhängs upp.

Under våren kommer Askums kyrka att återinvigas, och då visa upp sin nya moderna teknik för kyrkobesökarna.