Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu har det tagits ännu ett steg mot tiggeriförbud i Sotenäs kommun. Bild: Privat
Nu har det tagits ännu ett steg mot tiggeriförbud i Sotenäs kommun. Bild: Privat

Nu tas nästa steg när det gäller att införa tiggeriförbud

Det mesta pekar på att Sotenäs blir den första kommunen i Bohuslän att införa förbud mot tiggeri. En majoritet av politikerna i kommunstyrelsen har ställt sig bakom ett förslag att ändra den lokala ordningsstadgan så att tiggeri förbjuds.

– Att vi blir den första kommunen i Bohuslän som inför förbud mot tiggeri är något som jag är stolt över. Det är naivt att tro att det här inte är kopplat till människohandel och att många tiggare blir utnyttjade, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun.

Oppositionsrådet Therese Mancini (S) är inte lika stolt och kallar beslutet för horribelt.

– Det går inte att förbjuda fattigdom utan det måste finnas något annat sätt att lösa detta på. Förbud mot tiggeri är inget som jag som socialdemokrat kan ställa upp på, säger hon.

Många turer

Turerna har varit många i det här ärendet som började med att Sverigedemokraterna i en motion föreslog ett förbud mot tiggeri utanför ett antal affärer i Sotenäs kommun. Motionen klubbades igenom i fullmäktige i mars 2020.

Men innan ett sådant förbud kan träda i kraft måste de lokala ordningsföreskrifterna ändras. De platser där det ska införas ett förbud mot tiggeri är i närheten av livsmedelsaffärerna i de olika orterna i Sotenäs kommun.

I juni i år var det meningen att fullmäktige skulle ha tagit beslut i frågan. Men det fanns enskilda politiker som först ville utreda om förslaget bröt mot Europakonventionen och de lyckades driva igenom en så kallad minoritetsåterremiss.

– Det svar vi tagit fram visar att så inte är fallet, säger Mats Abrahamsson.

Har sista ordet

Det var Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna som klubbade igenom beslutet i kommunstyrelsen. Men det är fullmäktige som har sista ordet i frågan.

Det beslut som togs innebär att de lokala ordningsföreskrifterna ska ändras på ett sådant sätt att tiggeri inte blir tillåtet på ett antal centralt belägna platser i Sotenäs kommun. Dessutom krävs tillstånd av polisen för insamling av pengar i bössor eller liknande på offentlig plats.

Det som krävs innan ändringen kan göras är klartecken från länsstyrelsen och polismyndigheten. Frågan om förbud mot tiggeri har tidigare prövats i Munkedals kommun men fullmäktige sade nej till detta.