Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Cabottragopan  är en typ av fasan som finns på Nordens Ark. Nu har en hona anlänt från en djurpark i England. Bild: Marie Mattsson/Nordens Ark
Cabottragopan är en typ av fasan som finns på Nordens Ark. Nu har en hona anlänt från en djurpark i England. Bild: Marie Mattsson/Nordens Ark

Ny fasanhona fick ensam hane på bra humör

De senaste månaderna har fasan-hanen av den ovanliga arten cabottragopanen levt ensam på Nordens ark. Men i helgen fick kan möjlighet att träffa en ny hona som kommit från Chester zoo i England. Fasanerna visade intresse för varandra.

– Det märktes direkt att hanen blev glad över sin nya bekantskap och även honan visade ett visst intresse, säger John Söderlindh, fågelskötare på Nordens ark.

Några ungar lär det inte heller bli i år utan honan måste först få möjlighet att växa till sig.

– Honan blir könsmogen först nästa år och då kan det förhoppningsvis bli ungar, säger John Söderlindh.

Nordens ark är den enda djurparken i Sverige där det finns cabottragopanen som är en liten fasan som lever i sydöstra Kina. På grund av skogsavverkningar och omställning av naturskog till plantager är arten hotad. Ett arbete som syftar till att rädda arten har inletts. Den här arten finns i första hand hos privata djurhållare och hos några enstaka djurparker.