Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ramsviks naturreservat
Ramsviks naturreservat

Nya regler ska stoppa campingkaos vid Ramsvik

Husbilar och husvagnar står parkerade i terrängen. Latriner töms i besökstoaletter och i öppna diken. Nu ska länsstyrelsen få stopp på campingen vid naturreservatet Ramsvikslandet.

Kaos. Så beskriver Robert Andersson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland, situationen vid naturreservatet Ramsvikslandet i Sotenäs.

– Besöksparkeringarna blir överfulla. Delvis beroende på att husbilar väljer att campa där. Det har aldrig varit att parkeringen ska användas som camping, den är till för besökande, säger Robert Andersson.

Länsstyrelsen har haft möten med kommunen. Där har de fått bilden att husbilar och husvagnar parkerats utmed tillfartsvägar till reservatet och i vissa fall kört ut i terrängen och campat.

– Det har gjort att det har blivit försämrad tillgänglighet i naturreservatet. Det har blivit trafikkaos helt enkelt. Folk står på ställen där man inte ska stå, säger Andersson.

Det har även funnits problem med att husvagn- och husbilsägare har tömt sina latriner i besökstoaletterna. Dessa har sedan snabbt blivit fulla.

– De är inte riktigt dimensionerade för att man ska tömma sina latriner i dem. Vi ser gärna att kommuner och andra aktörer skapar ställen där man kan tömma sin latrin och ställa sina husvagnar och husbilar, säger Robert Andersson.

Förhoppningen är att nya ordningsregler ska finnas på plats till sommaren. De skulle bland annat förbjuda parkering utanför anvisade platser, samt ett totalförbud mot husvagnar och husbilar under fyra timmar nattetid.

– Det finns inte plats för dem och det är svårt att bygga ut parkeringarna eftersom de uppkommit en gång i tiden i en reservatsprocess. Alla är välkomna att komma på besök till naturreservaten, men tanken är inte att man ska campa på parkeringarna.

Länsstyrelsen ser också över om man ska förbjuda engångsgrillar i naturreservatet.

– Vi ser att det är ett växande problem. Det kan man också skriva in i ordningsreglerna, vad man får använda för typ av eld. Dels ställer folk dem på hällarna, vilket gör att de bli överhettade, sedan är det inte alla som tar med dem härifrån, säger Andersson.

Förslaget om nya ordningsregler har skickats ut på remiss till flera kommuner, däribland Sotenäs, Tanum, Lysekil och Strömstad. Robert Andersson räknar med att ett beslut ska vara taget någon gång i april.