De här fallfärdiga byggnaderna där Sotenäs trä tidigare höll till ska rivas och göra plats för nya bostäder. Längst bort i bilden syns Skomakarudden.
De här fallfärdiga byggnaderna där Sotenäs trä tidigare höll till ska rivas och göra plats för nya bostäder. Längst bort i bilden syns Skomakarudden.

Nya villor planeras i Bovallstrand

26 nya villor, 8 nya lägenheter och plats för vandrarhem/mindre hotell, restaurang och kontor. Dessutom småbåtshamnar och en strandpromenad med full tillgänglighet för allmänheten. Så ser planerna ut för områdena Råghult/Skomakarudden i norra Bovallstrand när det nu kallas till samråd.

ANNONS
|

Detaljplanearbetet inleddes för sju år sedan och har intensifierats det senaste året.

– Det finns alltid olika åsikter när ett område ska exploateras. Det har funnits idéer för det här området länge och nu är vi framme vid ett samrådsmöte, säger Ronald Hagberth (M), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Industritomt

14 av de planerade villorna är tänkt att byggas i den södra delen av planområdet, på industritomten där Sotenäs trä tidigare höll till.

En kompletterande båthamn ska byggas från piren och en bit ut i havet.

På en grusplan strax öster om badstranden planeras det för två grupphus med åtta lägenheter.

ANNONS

– Det kan till exempel bli frågan om radhus. Badplatsen säkras i en ny detaljplan, säger Ronald Hagberth (M).

Garagelänga

Till grupphusen ska det även byggas en liten garagelänga med plats för åtta bilar.

Den här planerade bebyggelsen är majoritet och oppositionspolitiker eniga om.

Hur den nordligaste delen av området, nära Dinglevägen, ska exploateras råder det däremot skilda åsikter om. Här planeras det för ytterligare 12 hus i två områden. Åtta hus i det ena området närmast vägen, samt fyra hus i det andra området närmast Skomakarudden.

Vandrarhem

På den nordvästra spetsen av Skomakarudden, där det tidigare funnits en utlastningskaj planeras det för en verksamhet med vandrarhem/mindre hotell, restaurang och kontor, samt ett aktivitetshus.

– Det ges även plats för en mindre båthamn utanför udden, säger Ronald Hagberth.

Oppositionen med S-politikerna Vivianne Gustafsson, Bengt Sörensson och Per-Sten Kristiansson vill inte gå med på exploateringen av Skomakarudden. De ville därför återremittera planförslaget till miljö- och byggkontoret för ytterligare beredning innan det kallades till samråd. Man vill ta bort de fyra villatomterna i området närmast Skomakarudden samt förslagen till vandrarhem, hotell och hamn på udden.

I den skriftliga reservationen skriver S-politikerna bland annat att: ”Vi anser att påträngande byggnationer i yttersta kustbandet starkt begränsar möjligheter till natur- och kulturupplevelser. Vi anser att större delen av Skomakarudden ska förbli oexploaterad”.

ANNONS

Samrådsmöte kommer att hållas på Faltins Magasin i Bovallstrand kvällen den 3 juni.

ANNONS