Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Nytt politiskt parti bildat i Sotenäs

En nytt politisk parti med namnet Demokratiresan har bildats i Sotenäs kommun. Det är den politiska vilden i fullmäktige Mikael Andersson och ytterligare ett antal personer som står bakom det här initiativet.

Det var på fredagsförmiddagen som den tidigare Centerpartisten och Moderaten Mikael Andersson och hans nyblivna partikamrater kallade till en pressträff i ett soligt Bovallstrand.

– Vi gör detta för kommunens bästa eftersom vi tycker att demokratin måste utvecklas i Sotenäs kommun, säger Mikael Andersson.

Fungerar inte längre

Med på presskonferensen var Lars Törnkvist, Torbjörn Lundh, Marie-Louise Sjöstrand, Camilla Jansson och Carl-Johan Starck som bestämt sig för att jobba aktivt för det nya partiet.

– Det arbetssätt som fungerade på 50 och 60-talen när det gäller politik fungerar inte i dag. Därför är det viktigt att hitta nya sätt att arbeta, säger Torbjörn Lundh.

Vill lyssna

Att lyssna och låta medborgarna tycka till är något som det nybildade partiet hunnit diskutera ingående. Ett sätt är att i fortsättningen använda en mentometer eller liknande som är en elektronisk apparat för rösträkning för att ta reda på vad medborgarna i Sotenäs kommun tycker i olika frågor. Just nu undersöks ett antal olika plattformar.

– Jag tror det är viktigt att låta de boende i Sotenäs kommun tycka till i olika frågor, säger Torbjörn Lundh.

Givetvis var det nya partiet ett stort samtalsämne i kommunen under fredagen. Olof Börjesson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker det är bra att det nya partiet bildats.

– Jag är inte förvånad. Mikael Andersson har inte fått de uppdrag han velat ha för Centern eller Moderaterna och då väljer han att göra på det här sättet.

Tror du det nya partiet har någon framgång?

– Det tror jag säkert.

Hur ser du på kritiken att Sotenäs kommun är en sluten kommun?

– Jag tycker vi är så öppna som vi kan.

Det är ett antal frågor som diskuterats lokalt i Sotenäs kommun de senaste två åren som lett fram till att de personer som ingår i partiet fick möjlighet att träffa varandra.

Enligt Mikael Andersson handlar det bland annat om turerna när det gäller den planerade laxsatsningen, olika fastighetsförsäljningar och förslaget att minska nattbemanningen inom hemtjänsten i Sotenäs kommun.

– Jag har pratat med personal inom hemtjänsten som gråter av oro, säger Camilla Jansson.

De som deltog i presskonferensen betonade hur viktigt det är att titta framåt. Det är exempelvis meningen att medlemmarna i partiet ska få möjlighet att delta i arbetet med att ta fram ett nytt partiprogram inför valet om drygt ett år.

Namnet Demokratiresan har valts eftersom det finns en politisk strävan att hela tiden utveckla demokratin.

– Möjligheterna att ta del av förslag innan beslut ska tas måste förbättras, säger Mikael Andersson.