Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett nytt bostadsområde planeras i anslutning till Väjern i Sotenäs kommun. Bild: Lasse Edwartz

Nytt projekt med hotell och skola planeras i Väjern

Ytterligare ett område kan komma att exploateras i närheten av Väjern i Sotenäs kommun. Det som planeras är närmare 300 bostäder, andelslägenheter, hotell och ett lokalt gymnasium med olika typer av träningsanläggningar. Nu ska ansökan om plantillstånd behandlas politiskt.

Sotenäs är en kommun som kan komma att växa rejält de kommande åren om allt går enligt plan. Samtidigt som en rekordstor laxsatsning planeras finns planer på fler stora projekt.

– Jag måste säga att jag blev aningen förvånad när jag gick kännedom om den här satsningen. Det här är redan andra större projektet i den här delen av Sotenäs kommun. Om planerna blir verklighet kan man börja prata om Väjern i termerna liten kuststad i stället för kustsamhälle, säger Robert Yngve (KD), ordförande i byggnadsnämnden.

Tidigt skede

Det här projektet är i nuläget inne i ett tidigt skede och det är flera saker som återstår innan satsningen kan inledas.

Hittills har förslaget behandlats av politikerna i byggnadsnämndens arbetsutskott. Britt Wall yrkade på att ärendet skulle bordläggas i avvaktan på ett möte med de som står bakom projektet. Men det beslut som togs efter yrkande från Gunilla Ohlin (L) var att ge ett positivt planbesked.

Ett antal krav ställdes i beslutet, bland annat att en detaljplan ska kunna antas inom två år och att de som står bakom projektet ska bekosta planarbetet. Det som återstår är behandling i byggnadsnämnden och kommunstyrelsen.

– Jag tyckte att de planerna som presenterades är så intressanta att även byggnadsnämnden och kommunstyrelsen ska få ta del av planerna, säger Robert Yngve.

Många nya bostäder

Det aktuella området som ska exploateras ligger i närheten av Väjern och har fastighetsbeteckningen Långevik 1:3. Det är arkitekturverkstaden i Hovenäset som tagits fram skisser som visar hur området ska exploateras. Det som planeras är cirka 300 bostäder i form av enbostadshus och lägenheter. I en annan del av området finns det planer på att bygga cirka 150 lägenheter i form av andelsbostäder. Dessutom planeras ett hotell med cirka 150 rum, restaurang och konferensmöjligheter. Vidare föreslås något som kallas för turistiskt boende eller konceptboende. Det handlar om ett 100-tal mindre enheter för uthyrning.

I en del av området finns det planer på att bygga en gymnasieskola med inriktning mot idrott, hälsa, friluftsliv och med träningsanläggningar både inomhus och utomhus.

– Vi vill inte kommentera satsningen förrän vi fått planbesked, säger Fredrik Elfverson, en av de som står bakom projektet.

Ytterligare ett större projekt är på gång i Sotenäs kommun. Den här gången handlar det om bostäder, hotell och ett nytt gymnasium.

Väjern är ett gammalt fiskarsamhälle i en vik i Sotenäs kommun som hör till Kungshamns tätort. Det finns de som kallar Väjern för en kurva eller sväng men det är nog fel. Antalet invånare har ökat med nästan 200 procent sedan 1960. Just nu planeras flera större bostadsprojekt. Det senaste projektet innehåller hotell, bostäder och en gymnasieskola. Ett antal andra aktörer, exempelvis Sotenäsbostäder och flera privata aktörer, planerar också olika bostadsprojekt.