Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Oenighet kring titel försenar nya löner

Vem är undersköterska? Oenigheten gör att de nya lönerna för 2016 försenas för samtliga inom Kommunals avtalsområde i Sotenäs.

Kommunalarbetaren rapporterar att endast ett 20-tal av landets 290 kommuner har kunnat enas om vilka som ska ingå i den nya satsningen. Bakgrunden är ett svårtolkat avtal mellan Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och Kommunal. Sotenäs kommun har nu tillsammans med facket bett SKL om en central undersökning av vem som ska få ta del av satsningen. Kommunen menar att endast de som har titeln undersköterska i sin anställning ska få extra pengar. Kommunal tolkar avtalet annorlunda. Deras tolkning är att personer som är utbildade till undersköterskor och utför liknande arbetsuppgifter, men saknar titeln i sin arbetsbeskrivning, också ska ingå i avtalet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Vi tycker att avtalet är tydligt, men vi kommer inte överens med arbetsgivaren om vem som är undersköterska, säger Petra Sundbladh.

Kommunens tolkning innebär att många som i praktiken jobbar som undersköterskor och har relevant utbildning, riskerar att hamna utanför satsningen. I denna grupp ingår personliga assistenter, habiliteringspersonal och boendestödjare.

Erika Hassellöv är personalchef i Sotenäs kommun och berättar att man samarbetar med facket för att hitta en lösning så snabbt som möjligt.

– Vi har ingen anledning att undanhålla pengar från någon som har rätt att ta del av satsningen, men vi vill ha hjälp av SKL att tolka avtalet så att allt blir rätt, säger Erika Hassellöv, personalchef Sotenäs kommun.

I Munkedal har man kommit längre i sina diskussioner. Men i Sotenäs får alltså samtliga inom Kommunals avtalsområde i Sotenäs vänta på sina nya löner till efter sommaren.

– Vi har lämnat vår tolkning av avtalet och de har lämnat sin. Vi för en konstruktiv diskussion och dialog om detta för att komma framåt, säger Erika Hassellöv.