Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Roy Høiås, vd för Quality salmon, under onsdagens informationsträff på Folkets hus. Bild: Niclas Jonasson
Roy Høiås, vd för Quality salmon, under onsdagens informationsträff på Folkets hus. Bild: Niclas Jonasson

Oklarheter om laxbolags samarbeten får kritik

Quality salmon får kritik för bristande information. På onsdagen pressades bolagets vd, Roy Høiås, av frågeställare som undrade vad som är sant av det som presenteras av bolaget. Men Høiås tillbakavisar kritiken.

Quality salmon är ute på en charmturné. Bolaget som står bakom miljardsatsningen på en landbaserad laxodling i Sotenäs har haft en rad informationsmöten i kommunen. På onsdagen stod Folkets hus i Kungshamn på tur.

– Det är bra engagemang och det är viktigt för oss att kunna knyta kontakter och få ansikten på folk, säger bolagets vd Roy Høiås.

– I dag var det en kombination mellan att komma ut med fakta och information som är viktig, men vi vill också etablera relationer med industrin. Vi måste jobba tillsammans för att få till det och vi behöver börja dialogen i dag, fortsatte han om onsdagens möte som var riktat mot företagare.

LÄS MER: Styrelseavhopp från Sotenäs planerade laxodling – ersättare redan klar

Men under mötet fick Quality salmon kritik för bristande information. I huvudsak bestod kritiken av att de avtal som presenterats som partners till satsningen egentligen är vanliga leverantörsavtal.

– Det finns löften om avtal men det är väl det enda som varit konkret, säger Torbjörn Lundh, en av personerna som tidigare krävt mer information av bolaget.

Torbjörn Lundh är kritisk mot, vad han kallar, ”icke-informationen” som gått ut från Quality salmon. Bild: Niclas Jonasson
Torbjörn Lundh är kritisk mot, vad han kallar, ”icke-informationen” som gått ut från Quality salmon. Bild: Niclas Jonasson

Under mötet deltog även företrädare från Siemens, ett av de bolag som presenterats som en ”teknik- och digitaliseringspartner” till Quality salmon. Torbjörn Lundh fick då möjlighet att ställa en fråga även till dem.

– Den allmänna opinionen har fått uppfattningen om att Siemens, Volvo och Vattenfall går in med miljarder. Uppfattningen är att de stora bolagen står bakom det här, säger han och fortsätter:

– Men de har bara skrivit på avtal. De har lovat att ’om ni vill köpa produkter av oss, så får ni köpa produkter av oss’.

LÄS MER: Lax-vd tog olagliga lån av egna finansbolaget

”Finns inga oklarheter”

Men Lundhs kritik tillbakavisas av Roy Høiås.

– Det finns inga oklarheter. Personen som står här med påståenden, de får han stå för med ’egen kappe’ (norskt uttryck, som betyder att det får han stå för själv). Vi har avtal med Vattenfall och avtal med Siemens och det är inga vanliga leverantörsavtal som han pratar om.

LÄS MER: Nu blir Munkedal del i den planerade laxodlingen

När Quality salmon gjorde en presentation för kommunfullmäktige i början av september stod Volvo med som ”strategisk nyckelpartner” under logistik och transport. Till onsdagens möte var företaget bortplockat från presentationen.

– Vi har ett samarbete med Volvo, men inget ’letter of intent’ (en avsiktsförklaring) än. Det jobbas det med. Volvo har jobbat med oss för att bygga konceptet utifrån sina tjänster och därför har vi rätt att använda Volvo som referens. Men vi har aldrig sagt att vi har en avsiktsförklaring med Volvo.

Men nu är det bortplockat från presentationen. Har ni varit otydliga i er kommunikation?

– Vi har tagit responsen från människor som skriver och gör konstiga saker och missuppfattar oss. Därför väljer vi nu en strategi om att hålla en miniminivå på informationen. För det missbrukas av många och det önskar vi inte. Därför har vi valt att ta bort Volvo och säga att dessa är färdiga kontrakt, de som vi har gått ut med pressmeddelande om.

– Vi kunde prata om Volvo förr, men väljer inte att göra det längre eftersom det missbrukas.

LÄS MER: Sotenäsbor organiserar sig – kräver fakta om laxodlingen

”Inte blivit klarare någon gång”

Torbjörn Lundh har varit med på samtliga informationsmöten. Enligt honom har det varit mycket ”icke-information” på tidigare möten, och det var först på onsdagens träff som det kom fram klargörande fakta.

– Det har inte blivit klarare någon gång. Förutom i dag, nu blev det väldigt mycket klarare. Det öppnade sig och helt plötsligt kom det fram lite sanning. Det som de har styrkt tidigare, det finns inte.

Kommundirektör Maria Vikingsson menar att kommunen vill hålla ihop informationen som går ut. Bild: Niclas Jonasson
Kommundirektör Maria Vikingsson menar att kommunen vill hålla ihop informationen som går ut. Bild: Niclas Jonasson

Onsdagens informationsträff direktsändes på Sotenäs kommuns Facebook-sida, och på plats fanns en rad företrädare från kommunen. Däribland kommundirektören Maria Vikingsson.

– Vi tycker att det är viktigt att ha en bra och öppen dialog. Vi har försökt göra det så tillgängligt vi kan i och med att vi inte kan få in så mycket människor här med tanke på corona.

Varför är kommunen med?

– För att hålla ihop historien. Vi har varit med från början, säger hon och menar att kommunens enda åtagande i projektet är att arrendera ut mark.

LÄS MER: Miljardsatsning på lax präglas av brådska och hemligheter

Även kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) sa till Bohusläningen förra veckan att kommunen enbart ska ordna med marken.

Varför ska då kommunen vara med, om ni bara arrenderar ut marken?

– I nästa steg ska Quality salmon göra det själva. I det här initiala skedet är det viktigt att kommuninvånarna och de som är intresserade får information, säger Maria Vikingsson.