Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tomas Reuterberg är på kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder. Enligt honom måste det tas fram en plan för finansiering av nya bostäder i bland annat Väjern. Bild: Ingvar Spetsmark
Tomas Reuterberg är på kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder. Enligt honom måste det tas fram en plan för finansiering av nya bostäder i bland annat Väjern. Bild: Ingvar Spetsmark

Oklart med finansiering av bostadsprojekt i Sotenäs

Det kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder vill bygga nya bostäder vid Förålarna i Väjern och göra om det gamla äldreboendet Bankeberg till ett 30-tal nya bostäder. En del av lösningen för att finansiera satsningarna är att sälja ut bostäder. Frågan har diskuterats i ett år men är ännu inte löst.

Det behövs en hel del pengar för att Sotenäsbostäder, med en skuld på närmare en halv miljard, ska kunna bygga fler bostäder.

– Fullmäktige har utökat bolagets borgen med 100 miljoner kronor men det räcker inte för att genomföra planerade satsningar, säger Tomas Reuterberg, vd på kommunala bostadsbolaget Sotenäsbostäder.

Det som krävs för att frigöra kapital är att Sotenäsbostäder får möjlighet att sälja lägenheter till någon privat fastighetsägare. Det som planeras den närmaste tiden är två femvåningshus med ett 70-tal lägenheter vid Förålarna i Väjern, och att det gamla äldreboendet Bankeberg byggs om till ett 30-tal moderna lägenheter.

– Det har varit en diskussion i styrelsen i Sotenäsbostäder och där finns en enighet att sälja ut bostäder för att frigöra pengar för de satsningar som planeras. Det vi tittar närmare på är objekt där det går att få in mellan 25 och 30 miljoner. Det måste finnas en likviditetsplan där det framgår hur projekten ska finansieras innan vi kan sätta igång, säger Tomas Reuterberg som har en ambition att starta det praktiska arbetet med Förålarna och Bankeberg våren 2021.

På väg mot lösning?

Frågan när det gäller att ta fram en likviditetsplan för framtida bostadsprojekt ser ut att vara på väg mot en lösning efter snart ett års diskussion.

– Vi kommer att ha ett extra möte i kommunstyrelsen för att diskutera frågan om att sälja ut bostäder. Det har varit delade meningar i denna fråga inom de olika partierna. Det viktiga är att de pengar som frigörs används för att bygga nya bostäder. Och att de bostäder som säljs även i fortsättningen blir hyresrätter, säger kommunalrådet Mats Abrahamsson (M).

Efterlyser beslut

Kallelsen när det gäller det extra mötet i kommunstyrelsen finns inte på kommunens hemsida ännu.

– Den här frågan har diskuterats i ett år och måste lösas. Det går inte att dra alla frågor i långbänk, säger Birgitta Albertsson (S), oppositionsråd i Sotenäs kommun.