Ordförande: Vården är bra

Kristina Frigert (M), ordförande i omsorg- och socialutskottet, säger att det inte finns någon policy om att neka brukare hospice, däremot har det aldrig hänt att de har skickat något till hospice från Sotenäs kommun.

ANNONS
|

– Det här är ett specifikt fall så jag vill inte uttala mig om det, säger Kristina Frigert, men hon kan berätta om de allmänna riktlinjerna som finns i kommunen.

– Jag vet att vi klarar den palliativa vården. Vi har en plan för palliativ vård och vård vid livets slut som vi antog 2011 där det finns riktlinjer som vi följer. Vi har välutbildad och bra personal inom hemtjänsten och hemsjukvården. Vi har de resurser som krävs.

Det är en anledning till att de sällan, mer eller mindre aldrig, flyttar någon till hospice.

– Vi har resurser och klarar det här. Men vi har ingen policy till att neka någon vård.

ANNONS

Men varför har de anhöriga fått höra att ni har det?

– Det måste vara en tolkningsfråga. Naturligtvis säger vi inte nej. Vi utgår från brukarens behov och ser från fall till fall. Men vi säger nej till hospice eftersom att vi klarar det här. Jag känner mig väldigt trygg i den palliativa vård som vi har.

I det här fallet fick patienten vänta länge på vård?

– Vi har läkare och sjuksköterskor som vi kan ringa efter. Det är en liten kommun och man kan förflytta sig emellan.

Den palliativa vården i kommunen genomförs i samarbete med regionen och erbjuds både i hemmet, på korttidsboendet på Hunnebohemmet men kan också erbjudas på Kvarnbergshemmet om det behövs. Vården genomförs av både hemtjänstpersonal och anställda inom hemsjukvården.

– Ingen ska behöva dö ensam, säger Kristina Frigert.

ANNONS