Ovanlig fågel på besök i Bohuslän

Videsparven tog en extrasväng på väg hem från Asien. För tredje gången på sjutton år skådades den på onsdagen i Bohuslän.

ANNONS
|

– Det är inte sant tänkte jag! Det är en fågel som är extremt sällsynt här, säger ornitologen Gunnar Selstam vid Grosshamns fältstation på Ramsvikslandet som på onsdagsmorgonen fick syn på den ovanliga fågeln.

Han berättar att videsparven övervintrar någonstans söder om Kina.

– Det är en riktig långflyttare, den flyger tvärs över hela kontinenten. Vi vet inte riktigt vad som händer söder om Kina men den har setts i Vietnam en gång.

Framåt våren återkommer den till Skandinavien och då häckar den i norra Sverige. Att den syns så långt söderut som i Bohusläns händer inte ofta.

– Det är säkert så att den missade Norrland och tog en lite sydligare bana, säger Gunnar Selstam.

ANNONS

På fältstationen fångades fågeln in på onsdagsmorgonen, den artbestämdes och ringmärktes och släpptes under eftermiddagen ut för att troligtvis bege sig norrut igen. Bland ornitologerna på Grosshamns fältstation är man mycket glad över besöket.

– Vi har ju fångat några ovanliga fåglar förut men det här är jätteroligt. Det slår ju allt vad vi tidigare fångat men vi vill ju gärna ha vanliga fåglar också. Vi tittar på hela fågelpanoramat, avsikten är att studera fågellivet i Bohuslän, förklarar Gunnar Selstam.

Enligt honom är det precis i dagarna som flyttfåglarna börjar synas.

– Nu återvänder alla, jag såg de första tonseglarna i går och de första svalorna kom i dag.

ANNONS