Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utsläppta. Nordens ark har släppt ut 2152 grönfläckiga paddor i Högsbyhamn på Öland. (Arkivfoto) Bild: Lasse Edwartz
Utsläppta. Nordens ark har släppt ut 2152 grönfläckiga paddor i Högsbyhamn på Öland. (Arkivfoto) Bild: Lasse Edwartz

Paddor har släppts ut på Öland för sjätte gången

Nordens ark jobbar aktivt för att bevara de grönfläckiga paddorna på Öland. För sjätte gången har nu paddor släppts ut i Högbyhamns fågelskyddsområde - närmare bestämt 2152 stycken.

Den grönfläckiga paddan var vanlig på Öland för hundra år sedan. Men den försvann och 1994 hördes den sista paddan spela i just Högbyhamn. Nu jobbar alltså Nordens ark tillsammans med Länsstyrelsen i Kalmar för att åter bygga upp en stabil population.

Framgångsrikt arbete

Årets utsläpp är det sjätte i ordningen och den här gången har Nordens ark släppt ut både årsungar och vuxna paddor. Förhoppningen är att de äldre paddorna ska spela till våren och göra att nya paddor kommer att kläckas.

– Varje år föder vi upp tusentals grönfläckiga paddor från ägg insamlade i Limhamns kalkbrott i Malmö. Vi utvecklar ständigt uppfödningsmetoden och i år har vi haft lyckad reproducering på våra egna avelsdjur vilket är en fantastisk framgång för projektet och det fortsatta bevarandearbetet för arten, säger Kristofer Försäter som är ansvarig för projektet på Nordens Ark i ett pressmeddelande.