Planerar för nytt flyktingboende

Förhandlingar pågår mellan ägarna av Hamburgö gamla skola och Tanums kommun. Planen är att göra om vandrarhemmet till boende för ensamkommande flyktingbarn.

ANNONS
|

Hamburgö gamla skola har meddelat att man kommer att hålla vandrarhemsverksamheten stängd under 2016 och 2017. Vandrarhemmet Hamburgö gamla skola är inhyst i skolan från 1909. Det byggdes ut mellan 2004 och 2007 och i dag finns 18 rum och fem kök.

Ägarna av den gamla skolan, Annika och Stellan Petersson har varit förtegna om vad som kommer att hända med vandrarhemmet den närmaste tiden. De bekräftar att en förhandling pågår mellan dem och den nya hyresgästen, omsorgsförvaltningen på Tanums kommun. Och om allt går enligt planerna blir det kommunen som tar över ansvaret över verksamheten.

– Det pågår en dialog mellan oss just nu. Vi vill använda den gamla skolan till att ha det som ett boende för ensamkommande flyktingbarn, säger Ida Aronsson Hammar, kanslichef på Tanums kommun.

ANNONS

– Vi hoppas på att få detta klart så snart som möjligt då vi helst skulle vilja boka in ett informationsmöte i Hamburgsund för allmänheten. Och då räknar vi med att ha ett avtal i handen.

Ida Aronsson Hammar berättar också att ingen ansökan till Migrationsverket är inskickad eftersom boendet kommer att bli kommunalt. Det innebär att kommunen blir tilldelade barn som de ska ta hand om och placera på ett lämpligt boende.

Tanums kommuns ansvar för flyktingverksamhet är uppdelad i två områden, dels integrationsarbete för vuxna och familjer, dels mottagande av ensamkommande ungdomar. Det är personal inom mottagnings- och utredningsavdelningen som arbetar med flyktingfrågorna. Årligen kommer ett stort antal barn utan medföljande förälder till Sverige för att söka asyl, så kallade ensamkommande barn. Tanums kommun samverkar med kommunerna Lysekil, Munkedal, Sotenäs och Strömstad kring mottagandet av ensamkommande barn.

Sedan tidigare finns bland annat asylboendet Stella och ungdomsboendet på Vinbäck i området som kommunerna samarbetar kring.

ANNONS