Politisk strid om nybyggd sjöbod

Sjöboden med tillhörande visningsrum på Kalvhällan ute på Omholmen orsakar politisk strid. – Visst följer man bygglovsbeslutet, men det passar inte in att bygga ihop bodar med ett glasparti emellan, säger Vivianne Gustafsson (S), vice ordförande i miljö- och byggnämnden.

ANNONS
|

Bygglovet för sjöboden med visningsrum gavs av en oenig miljö- och byggnämnd den 6 maj i år. Oppositionen reserverade sig skriftligt mot beslutet redan då och när boden nu är på plats protesterar man högljutt.

– Vi har ett ansvar att värna våra genuina miljöer. Det första man ser när man kommer med båt i området är den här byggnaden, säger Vivianne Gustafsson.

I den skriftliga reservationen har oppositionen bland annat hänvisat till den värdegrund som politikerna i norra Bohusläns kommuner enats om i projektet Kustzonsplanering och landsbygdsutveckling. Där framhålls bland annat natur- och landskapsbilden, kulturhistoriska värden och byggnadskultur som viktiga "byggstenar" för tillväxt och för att locka boende och besökare.

ANNONS

Ronald Hagberth (M) ordförande i nämnden försvarar utformningen av sjöboden och visningsrummet.

– Den är byggd enligt bygglovet. Boden utgör en verksamhetslokal för en företagare och det är inte heller så att någon får bo i den här byggnaden.

Ja-röster: Ronald Hagbert (M), Eva Abrahamsson (M), Carina Johansson (M), Kerstin Lorentzon (FP), Gunnar Larsson (NSP). Nej-röster och skriftligt reservation: Vivanne Gustafsson (S), Bengt Sörensson (S), Per-Sten Kristiansson (S). Berit Karlsson-Ljungqvist (KD) avstod från att rösta.

ANNONS