Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Populär kanalfest i Hunnebostrand

Det var full fart när det åter var dags att fira Sotekanalens dag i Hunnebostrand. Det handlar om en tradition som går 34 år tillbaka i tiden och som firas till minnet av invigningen av Sotekanalen 1935. Dessutom delades priset Hunnebostrand tackar ut.

Det var en hel del aktiviteter längs Strandgatan och de centrala delarna av Hunnebostrand. Klockan 12 invigdes firandet av familjefesten som beräknas pågå under större delen av lördag kväll.

Delade ut pris

Under eftermiddagen bjöds det på musik av bland annat Linn Sköld, Amandus Ölnes, Sofia Geidvik och Ingmar Thorell. Priset Hunnebostrand tackar delades ut för tionde gången av företrädare från Hunnebostrands samhällsförening.

– Den här gången delade vi ut priset till en kvinna som heter Ulla Thuremark, säger Kjell Andersson, ordförande i samhällsföreningen. Hon är lokalt engagerad på många olika sätt och har bland annat varit med och skrivit en bok om hamnen i Hunnebostrand. Hon arbetar också hårt för de äldres rättigheter.

Fem föreningar

– Vi är fem föreningar som är med och arrangerar den här dagen, säger Henry Dahlén, aktiv i den lokala samhällsföreningen, som stod och tog betalt av besökarna.

Arbetet med att anlägga Sotekanalen inleddes 1931 och var ett och ett sätt att minska den höga arbetslösheten bland stenhuggarna. Arbetet med kanalen tog fyra år. Gustav Adolf invigde kanalen 15 juli 1935 och det var ett år tidigare än beräknat. Kanalen har öppet året runt och trafikeras varje år av cirka 50000 fritidsbåtar.