Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Prisas för sitt ideella arbete

Hårt arbete lönar sig brukar man säga. Detta är något som Smögens öråd fått känna på då man fått ta emot fjolårets turismpris för sitt ideella arbete.

Allting startade för drygt 20 år sedan när Sotenäs kommun, gradvis, drog in sina kommunala arbetare på Smögen. När ingen tog hand om kulturföremålen, underhållningen av parkbänkarna och flaggningen gick 18 föreningar på Smögen ihop till en enhet.

Det var så Smögens öråd bildades. Leif Johansson, som sitter med i styrelsen, påpekar att alla öns föreningar har med två representanter till styrelsen: en ersättare och en ordinarie.

– Vi tycker att det är viktigt att bevara och utveckla Smögens miljö, förenings- och kulturliv, säger han och syftar på flera projekt som pågått under några år.

Genom helt ideella krafter har man bland annat gjort i ordning badplatserna med badtrappor. Dessutom har man skapat vandringsleder, iordningställt parkbänkar och lekplatser på Smögen.

För detta fick örådet i samband med kommunens nyårsfirande i Kungshamn ta emot 2016 års turismpris av Sotenäs turiststiftelse.

För sitt enastående ideella arbete med att höja Smögen och Sotenäs kommuns status, som har blivit ett intressant besöksmål för både åretruntboende och besökare.

– Det var med stor glädje som vi tog emot priset. Vi vet att det är många som kan vinna det och att det blev just vi sätter vi stort pris på, säger ordförande Jan O Hansson.

En del av motiveringen löd: "Bland alla de Samhällsföreningar som verkar i Bohuslän i dag är denna förening ett föredöme som på ett tydligt sätt visar att man med intresse från samhällsintresserade kan göra viktiga insatser på sina orter i vårt vackra Bohuslän."

– Detta är ett bevis på allt vårt hårda arbete och det är många personer som är delaktiga i priset. Inte bara styrelsen utan även fixargruppen och alla andra som slitet under de 17 åren som vi har funnits.

Men för att det ideella arbetet ska fortgå är örådet beroende av ekonomiska bidrag. Detta får de delvis genom företagssponsringar och parkeringsavgifter på skolområdet på somrarna. Men de stöttas även av kommunen och inför kommande projekt kommer de arbeta nära med varandra.