Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
När laget gick till riksfinal 2015 var det Britta Wingård, Jan Lännergren, Thomas Bergqvist och Ulf Karlsson som tävlade. Bild: Stefan Karlsson

PRO-Vetarna i Kungshamn går till regionfinal

Efter vinst i Bohuslän är det nu dags för regionfinal i Göteborg för PRO-vetarna från Kungshamn. I laget, som är veteraner i dubbel bemärkelse, tävlar Britta Wingård, Jan Lännergren och Thomas Bergqvist. Bohusläningen har tagit pulsen på Thomas Bergqvist inför onsdagens tävling.

Hallå där Thomas Bergqvist från Kungshamn som under onsdagen ska tävla i Göteborg på PRO-vetarnas regionfinal!

Hej hej!

Vad är PRO-vetarna?

Det är en riksomfattande allmänbildningstävling som PRO anordnar varje år. Det kommer frågor om olika ämnen och så ska man svara i lag.

Hur känns det inför regionfinalen på onsdag?

Det känns bra! Men det är ju fjärde gången nu så man är lite van.

Hur gick det de andra gångerna?

Vi vann nu senast för fyra år sedan och gick till riksfinal, och det var ju väldigt roligt.

Hur gick finalen?

Haha ja du, ska man tänka positivt så kan man säga att vi kom fyra. Ska man tänka realistiskt så kan man säga att vi kom näst sist. Det var många svåra frågor och väldigt många bra lag.

Finns det någon fråga som du inte fick rätt på och som du grämt dig över i efterhand?

Flera stycken! Men det har som tur var inte varit avgörande frågor. Mest slående var nog från förra regionfinalen när vi vann. Frågan löd "vilket bilmärke har en bevingad pil som emblem?". Vi gissade på något dyrt bilmärke men så visade det sig att det var Skoda, och jag har ju en Skoda! Hade kört med den dit och hade märket på ratten hela vägen till tävlingen men det fastnade inte ändå.

Hur skulle du beskriva stämningen på en sådan final?

När man väl är där så kommer en viss nervositet över en. Men vi har en stor hejarklack och en hejarklacksledare som stöd! De är nog runt 30-40 stycken som ropar hejaramsor och det känns enormt.

Hur blev du så bra på frågesport?

Jag vet faktiskt inte. Löser mycket korsord och har varit lärare tidigare. När jag började i PRO så hade de ett lag redan och så tänkte jag varför inte. Jag skulle också kunna vara med där! Sen när vi gick till final så sa vi att det skulle vara sista gången, vilket det inte blev. Men efter denna gången får det nog räcka!

Vilka är dina bästa tips till den som vill bli duktig på frågesport?

Man får läsa mycket. Läsa, läsa, läsa. Böcker, tidningar och korsord till exempel. Sen kan man ju titta på frågesport på TV, och då brukar väl något fastna. Det kan vara svårt med minnet i vår ålder men något snappar man alltid upp!

Vilket är det ämne du hoppas det kommer mest frågor om?

Historia, geografi och religion är jag rätt bra på, eftersom jag var lärare i de ämnena. Men sen är Jan duktig på naturvetenskap så man hoppas ju på att det kommer lite frågor på det också.

Hur har ni förberett er?

Frågorna kan komma på vad som helst så det är svårt att förbereda sig. Men jag har bläddrat i boken "Vad varje svensk borde veta". Den är ganska gammal så vissa saker har blivit inaktuella, men mycket fakta består ju.

Vad vinner man?

Något plakat man kan ställa på bordet, när vi kom trea så fick vi ett presentkort på några hundralappar. Det rör sig inte om några stora pengar, utan äran är väl det stora.

Och så kanske man får skryta lite?

Nej det får man passa sig för. Man ska ligga lågt med sånt där.

Tack Thomas Bergqvist för din tid och lycka till på onsdag!

Tack själv!