Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Italienska vattenbombare hjälpte till med släckningsarbetet i Färgelanda. Det gjorde även Sotenäs räddningstjänst, som nu får ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.  Bild: Edvin Bergström, Drago Prvulovic/TT
Italienska vattenbombare hjälpte till med släckningsarbetet i Färgelanda. Det gjorde även Sotenäs räddningstjänst, som nu får ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Bild: Edvin Bergström, Drago Prvulovic/TT

Räddningstjänst får 100 000 kronor av MSB

100 000 kronor. Det får Räddningstjänsten i Sotenäs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap efter insatser mot skogsbränder förra sommaren.

Sommaren 2018 ryckte Räddningstjänsten i Sotenäs ut till skogsbränder i både Färgelanda och Hagfors kommun. För branden i Färgelanda får Räddningstjänsten 94 000 kronor, och för den i Hagfors delas drygt 8 000 kronor ut.

Sotenäs kommun har ansökt om att få ersättning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för de två insatserna. I Hagfors-branden rör det ersättning för deltidsbrandmän och i Färgelanda-branden handlar det om ersättning för såväl heltids- som deltidsbrandmän, men även för fordonskostnader.

"Vi är nog sist ut"

– Det är utgifter som har drabbat Sotenäs som egentligen ska höra till en annan kommun. Vi har ju inte i budget att hjälpa andra kommuner, så det är ju ett sätt för oss att få tillbaka pengarna, säger Peter Bergman, räddningschef på Sotenäs kommun.

– Det är så kommunerna får ersättning av staten. Men vi är nog sist ut. Grannkommunerna fick det för ett par veckor sedan.

Läs också: Se filmer på brandflygens insatser

Vid branden i Färgelanda ryckte 14 brandmän från Sotenäs kommun in för att bidra i släckningsarbetet och i Hagfors fanns en brandman på plats.

– Det är bra att vi får tillbaka pengarna, säger Peter Bergman.