Satsningen på anhörigsamordnare fortsätter

Statsbidrag med 223 00 kronor för 2010 gör det möjligt att permanenta en halvtidstjänst som anhörigsamordnare i Sotenäs kommun.

ANNONS
|

– Det känns bra att vi nu kan fortsätta att arbeta med organisationen runt anhörigstödet som vi byggt upp under ett par års tid, säger Mariann Lundin, biträdande chef på omsorgsförvaltningen.

Den som vårdar en äldre anhörig i hemmet ska erbjudas råd och stöd av kommunen. Beslutet om en ändring i socialtjänstlagen om vård av anhöriga togs av riksdagen förra året och de nya reglerna gäller från 1 juli 2009. Ändringen innebär att socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre som stödjer en närstående som har funktionsnedsättning. Det är upp till kommunerna att besluta om anhörigstödet ska fås som service eller som bestånd.

ANNONS

Anhörigstödet är olika insatser som syftar till att underlätta för personer som vårdar eller stödjer närstående och kan handla om bland annat avlösning, råd, hjälpmedel och hemtjänst.

Med hjälp av statliga stimulanspengar har Sotenäs sedan 2008 arbetat med att bygga upp en organisation kring anhörigstödet med bland annat en halvtidstjänst som anhörigsamordnare, träffpunkt med kafféverksamhet för anhörigvårdare, utbildningstillfällen för anhöriga och personal inom omsorgen och anhörigdagen den 6 oktober.

Med ytterligare bidrag från staten kan nu Sotenäs fortsätta på den inslagna vägen, dock med den skillnaden att träffpunkten, en halv dag i veckan för anhörigvårdarna, flyttat från Folkets Hus till Kvarnbergets äldreboende.

ANNONS