Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Turerna när det gäller företaget Seabased fortsätter Bild: Lasse Edwartz
Turerna när det gäller företaget Seabased fortsätter Bild: Lasse Edwartz

Seabased ställs till svars

Nu har företaget Seabased skickat ytterligare ett svar till Energimyndigheten i ett försök att reda ut de frågetecken som finns när det gäller bristerna i redovisningen. Det kan handla om brister i storleksordningen 30 miljoner kronor.

– Vi håller på att granska de uppgifter som Seabased skickat till oss och det arbetet beräknas pågå ytterligare ett par veckor, säger Susanne Karlsson, chef på enheten för hållbar el på energimyndigheten, som i nuläget inte vill ge ytterligare några kommentarer.

Turerna kring satsningen på en vågkraftspark som inleddes 2009 har varit många. I början av året beslutade Energimyndigheten att granska projektet. I revisionsrapporten konstateras bland annat att det finns frågetecken när det gällde rapporteringen av lönekostnader och tidrapportering. Susanne Karlsson har tidigare i ett uttalande sagt att det kunde röra sig om brister i redovisningen på upp till upp till 30 miljoner kronor.

Är godkänt

Seabased beklagar åter om det är några eventuella fel redovisningen i sitt svar till Energimyndigheten men påpekade samtidigt att myndigheterna vetat om detta och tidigare godkänt företagets redovisning av lönekostnader.

I det underlag som skickats till Energimyndigheten finns lönekostnaderna för varje år sedan projektet startade.

Använts i projektet

Seabased konstaterar att merparten av de pengar som betalats ut använts i det så kallade Sotenäsprojektet som syftade till att skapa världens största vågkraftspark utanför Smögen. I svaret hänvisas också till en några år gammal bilaga där det framgår att den utdraga EU-processen när det gällde tillstånd drog ut på processen flera år och ledde till ändrade förutsättningar. Det här innebar att bolaget drog ner sin personalstryka till miniminivå för att kunna överleva. När alla tillstånd var klara var det inte några finansiärer som var beredda att täcka de fördyringar som i stället lades på Seabased.

Det är bolagets VD Öivind Magnussen som står bakom svaret.