Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nästa år måste det sparas 5, 9 miljoner på skola och förskola i Sotenäs kommun.
Nästa år måste det sparas 5, 9 miljoner på skola och förskola i Sotenäs kommun.

Sju tjänster kan tas bort på skola och barnomsorg i Sotenäs kommun

Nästa år måste utbildningsnämnden i Sotenäs kommun spara 5,9 miljoner för att hålla budget. Det innebär att sju tjänster kan komma att tas bort. Besparingarna kommer att genomföras både inom skola och barnomsorg.

– Det är egentligen en del i ett sparpaket där vi fått uppmaningen att spara 18,7 miljoner under fyra år, säger Roland Mattsson (M), ordförande i utbildningsnämnden.

De ledande politikernas i utbildningsnämndens arbetsutskott har tagit del av de förslag som tagits fram av tjänstemännen och som är en redovisning om de åtgärder som måste genomföras.

I förslaget föreslås besparingar av tjänster både inom förskolan, grundskolan, gymnasiet och på den kommunala vuxenutbildningen. Inom grundskolan handlar det om besparingar på 1,5 miljoner.

– Men det är inte så att vi kommer att säga upp fast anställda pedagoger utan minskningen kommer att drabba de som är visstidsanställda och timanställda, säger Roland Mattsson.

Besparingarna väntas, enligt protokollet från utbildningsnämndens arbetsutskott, innebära fler elever per undervisande lärare och större barngrupper på förskolan.

I den risk- och konsekvensanalys som tagits fram uttrycks en oro över sämre studieresultat. Och ett antal åtgärder föreslås för att motverka en sådan utveckling när det gäller skolan. Det kan exempelvis handla om bättre handledning av pedagoger, satsningar på kompetensutveckling och anpassningar i klassrummen.

Den omflyttning inom skolan och förskolan som inleddes hösten 2019 kommer att fortsätta. Från och med hösten 2020 ska årskurserna fyra och fem på skolan i Bovallstrand flyttas till Hunnebostrands skola. Nästa år är det meningen att en förskola i Hasselösund ska flytta in i tomma lokaler på Smögens skola. Ett antal förändringar har redan genomförts. Årskurserna fyra till sex på Smögens skola har redan flyttats till Kungshamns skola.

Antalet barn och ungdomar i skola och förskola har varit i stort sett oförändrat på senare år, enligt Mattsson. Däremot kan det bli så att antalet vuxenstuderande kan komma att öka med tanke på coronaviruset och de konsekvenser som pandemin orsakat när det gäller ekonomi och arbetslöshet, enligt Mattsson.

2022 är det meningen att utbildningsnämnden ska besluta om besparingar på 3,4 miljoner.