Gösta Hansson har drivit den lilla butiken på torget på Smögen i 50 år. Men nu har han lämnat över stafettpinnen till en annan person som ska föra traditionen vidare.
Gösta Hansson har drivit den lilla butiken på torget på Smögen i 50 år. Men nu har han lämnat över stafettpinnen till en annan person som ska föra traditionen vidare.

Slutar som handlare efter 50 år

För 50 år sedan tog Gösta Hansson över tobaks och pappersaffär på Smögen. Butiken är en träffpunkt och något av en institution. Men nu tar Gösta Hansson bestämt sig för att sluta.

ANNONS
|

– Jag är 76 år och säger ibland att jag stått bakom disken i 77 år eftersom min mamma arbetade i butiken innan jag föddes, säger Gösta Hansson.

Den lilla tobaks och pappersaffären som ligger i de centrala delarna av Smögen vid det lilla torget är en välkänd plats. Den som besöker butiken har bland annat möjlighet att köpa tobak, tidningar, böcker, godis och glass.

– Det är viktigt att ha ett så brett sortiment som möjligt med tanke på att det inte är så mycket folk i rörelse under vintern.

Tobaksaffären på Smögen som har öppet året runt är sedan många år en samlingspunkt där besökarna handlar och får en pratstund.

ANNONS

– Jag har alltid försökt att hålla samtalstonen på en gemytlig nivå.

Affären har varit spelombud för AB Tipstjänst sedan 1936 och en storvinst i början av 40-talet hamnade i riksdagen.

– Den som lämnade in rätt rad vann en summa som räckte till att köpa tio hus. Det fick riksdagen att sätta en övre gräns på 75000 kronor som gällde fram tills slutet av 50-talet. Jag vill inte gå in på hur hög prissumman var.

Gösta Hanssons pappa öppnade affären 1925 och drev verksamheten i många år innan Gösta Hansson tog över verksamheten 1967.

– Det kändes bra för mig att jobba med detta och jag har trivts bra hela tiden, säger han.

Några planer att gå i pension på 65-årsdagen fanns det aldrig utan det är först nu som han valt att lämna över verksamheten till Frank Gustavsson som ska föra traditionen vidare.

Under årens lopp har det hänt en hel del när det gäller folks sätt att handla.

– Det var mycket populärt att röka pipa på 60-talet, säger Gösta Hansson. Det är det nästan ingen som gör längre. Även intresset för cigarrer och cigariller har minskat utan allt fler föredrar cigaretter.

Gösta Hansson har också märkt ett minskat intresse för varor som tidningar, tidskrifter och vykort.

ANNONS

– Däremot har intresset för att köpa böcker hållit i sig.

Det har också inträffat dramatiska saker som har med den ligga affären att göra. För snart 20 år sedan vaknade Gösta Hansson av att någon höll ett vasst föremål mot hans hals. Det var tre stycken rånare som tagit sig in i hans bostad i ett försök att hitta pengar. De tvingade honom att öppna kassaskåpet och lämna ifrån sig nycklar. Det slutade med att de suttade fast honom med tjock tejp och försvann från platsen.

– Jag lyckades ta mig loss efter en stund men skadade ett ben.

Polisen fick tag i rånarna som dömdes till långvariga och fleråriga fängelsestraff.

– Jag får ofta frågan om jag tagit skada av detta och jag svarar alltid nej. Jag är nämligen psykiskt stark som person.

Gösta Hansson är också en person som, intresserar sig för samhällsfrågor. Han satt som ledamot för Centern i Smögens fullmäktige mellan 1971 och 1973. Och i fullmäktige i Sotenäs kommun mellan 1973 och 1993.

– Under en period var jag ordförande i valnämnden.

Det var till och med så att Gösta Hansson satt med i Centerns distriktsstyrelse och partiets framtidsgrupp i ett antal år.

Det är inte så att Gösta Hansson blir sysslolös nu när han lämnat ifrån sig ansvaret för tobaks och pappersaffären. Han har en vuxen dotter och två barnbarn som ofta kommer på besök.

ANNONS

– Dessutom har jag närmare 1000 böcker som handlar om Bohuslän som ska sortera den närmaste tiden och det lär ta tid att göra detta, säger han.

ANNONS