Smögenkocken Thomas Sjögren vann nervig tv-final

"Sjukt roligt och väldigt häftigt". Så beskriver stjärnkocken Thomas Sjögren vinsten. Han tog hem segern i årets Kockarnas kamp i TV4.

ANNONS
|

När Bohusläningen når 27-åriga stjärnkocken Thomas Sjögren har han fullt upp med att göra i ordning nya Göteborgsrestaurangen. Namnet är Grano och den öppnar om ett par veckor på Vasagatan.

– Det känns riktigt skoj. Vi håller på att fixa i lokalen. Det kommer vara ett ganska opretentiöst ställe med ambitionen att laga god mat. Även om det inte är en italiensk restaurang blir pizza huvudfokus med influenser från hela världen, säger Thomas Sjögren.

Men för ett halvår sedan var det något helt annat som stod på dagordningen. Då spelade han in årets säsong av Kockarnas kamp i TV4 på Tosterups slott i Tomelilla. Och Smögenkocken tog sig hela vägen till vinst.

ANNONS

– Det var sjukt roligt och väldigt häftigt. Det känns konstigt nu att det har gått ett halvår. Det har varit svårt att hålla det hemligt. Min sambo och min familj har vetat om det. Men annars har jag varit duktig på att finta bort andra kollegor i branschen, säger han.

Tuff konkurrens

I finalen mötte han Linnéa Liljedahl. Sedan sex år tillbaka driver hon och hennes sambo hyllade krogen "Linnea & Peter" i Örnsköldsvik.

– Konkurrensen var tuff. Linnéa är sjukt duktig. Det har hon visat flera gånger i tävlingen. Hon har ett lugn och en stabilitet som är väldigt bra, säger Thomas Sjögren.

Finalen startade med ett skaldjursrace; skala havskräftor, filea röding och öppna ostron. Allt så snabbt som möjligt. En fördel för kocken från västkusten som vann två av tre moment, kräftorna och ostronen.

Sedan var det dags för kockarna att servera varsin trerätters meny utifrån en korg med varor. Thomas Sjögren tog hem segern med rå gös och blåmussla till förrätt, vildsvinsfilé till varmrätt och jordgubbstarte till dessert.

Maten bedömdes av de tidigare utslagna kollegorna.

Var du extra nervös för någon?

– Norbert Lang var med i tävlingen. Han är en stor inspirationskälla och en legendar inom branschen.

ANNONS

Tur och vinnarskalle

Men trots nervositet verkar Thomas Sjögren vara ganska bra på det här med att vinna. Redan som 23-åring vann han den prestigefyllda tävlingen Årets kock.

– Man har väl lite tur också. Och jag är lite av en vinnarskalle, säger han.

Inte bara tur väl?

– Nej, eller jag vet inte. Jag ger mig in i tävlingarna på ett sätt som gör att jag gärna tar mig hela vägen.

Lämnar du Smögen nu?

– Nej, då. Det gör jag inte. Men det är bara sommartid jag är där så jag åker ut dit på sommaren.

LÄS MER:Från Smögen till tv-succén Kockarnas kamp

Fakta: Thomas Sjögren

• Välmeriterad tävlande från Smögen.

• 27-åringen kommer ursprungligen från Granö i Västerbotten, men flyttade till Göteborg för att utbilda sig till kock på gymnasiet.

• Vinnare av Kockarnas kamp 2018.

• Vann Årets kock 2015 som 23-åring.

• Har erfarenhet från Guide Michelin-stjärnade Thörnströms Kök, Swedish Taste och 28+.

• Driver idag Skäret utanför Smögen och öppnar snart restaurangen Grano i Göteborg.

ANNONS