Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Smögens fiskauktion får ny ägare

Nu är det klart att Smögens fiskauktion säljs till det nystartade företaget Stockholms fiskauktion AB.

Som tidningen skrivit tidigare är ett viktigt syfte med försäljningen att stärka nuvarande verksamhet på Smögen och locka till sig fler fiskare än i dag.

– Jag tror att verksamheten hade lagts ner om ett par år vi inte tagit det här steget, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs. Det här är ett sätt att stärka verksamheten och slå vakt om Smögenräkorna och Smögenkräftorna.

De senaste åren har fiskauktionen på Smögen haft en nedåtgående trend. Allt fler fiskare har valt att leverera sina fångster till Göteborgs fiskauktion i stället eftersom de fått bättre betalt. Men den försäljning som nu genomförs ska locka tillbaka flera fiskare.

– Ett viktigt mål för oss är att få en större kundkrets i Stockholmsområdet, säger Mats Eriksson, styrelseordförande i Stockholms Fiskauktion. Det skulle nämligen leda till att fiskarna kommer att få bättre betalat och de väljer att lämna sina fångster på Smögen i stället.

Arbetet med att göra den här förändringen inleddes för två år sedan och i torsdags kväll godkände fullmäktige affären. Stockholms fiskauktion, som ägs av ett 80-tal fiskare runt om i hela Sverige, tar över verksamheten på Smögen den 11 juli och det handlar bara om själva fiskauktionen. Mats Eriksson kan inte svara på frågan om ägarbytet kan leda till fler arbeten eller inte på fiskauktionen på Smögen.

– Själva byggnaden ingår inte i det här köpet, påpekar Mats Abrahamsson.

Det upplägg som tagits fram innebär att verksamheten på Smögen drivs vidare på samma sätt som i dag och att startas en filial i Stockholm. Den nya vd:n i bolaget tillträder i mitten av augusti.

I fortsättningen kommer det att bli fiskauktioner på båda platserna som dessutom kan följas på webben. Det kan också bli så att mer insjöfisk än i dag kommer att finnas på Smögen.

– Det känns verkligen skönt att vi kommit så här långt, säger Christer Höij, som varit ordförande för Smögens fiskauktion.