Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sopstation bort utan förvarning

Plötsligt var ortens enda återvinningsstation borta. – Jag blev häpen och nersprungen av människor som undrade vad som hänt, säger Bengt-Arne Ljung, Hovenäsets intresseförening.

I tisdags efter jul togs stationen bort efter ett kommunbeslut.

– Problemet som har uppstått är att där vi har återvinningsstationen så har vi inte servitut för att köra på vägen. Folk måste ju kunna köra in för att tömma. Förvaltningschefen har fått i uppdrag att titta på vad det finns för alternativ och det ska vara skyndsamt, säger Roland Mattsson (M), ordförande i kommunstyrelsens tekniska utskott.

Något servitut för tillfartsvägen, som går på vandrarhemmets mark, har dock aldrig funnits sedan Sotenäs kommun sålde den före detta skolfastigheten 2011.

Vad som ligger bakom att återvinningsstationen ändå har kunnat vara kvar tidigare men plötsligt inte nu, vill förvaltningschef Eveline Savik inte gå in på.

– Det är en diskussion som vi får ta med dem som det berör.

Hur ska alla boende göra som vill lämna sopor för återvinning?

– Det finns två stationer i Kungshamn och en i Todderöd, dessutom har vi Hogenäs återvinningscentral som ligger ganska nära Hovenäset även om det inte alltid är öppet. Men jag förstår att blir lite bökigare än när det finns en återvinningsstation mitt i samhället, säger Eveline Savik.

Bengt-Arne Ljung anser att frågan om servitut borde ha lösts för länge sedan när vandrarhemstomten privatiserades.

– Detta skapar stora problem. Många är gamla och hur ska de nu kunna sortera sina sopor? Det krävs bil för att åka till Hogenäs eller de andra platserna.