Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sotenäs kommun har flest hjärtstartare per invånare i hela landet. Bild: Tommy Feldth

Sotenäs är bäst i landet på hjärtstartare

Med drygt sex hjärtstartare per tusen invånare är Sotenäs kommun bäst i landet, visar en ny kartläggning av Hjärt-lungfonden. Samtidigt sticker Munkedal och Färgelanda ut åt andra hållet med sina bottenplaceringar.

Det är stor skillnad på antalet hjärtstartare i våra kommuner, enligt Hjärt-lungfondens nya index, och chansen att hinna få tag på en i tid kan ha mycket att göra med var man bor.

I Sotenäs kommun finns 57 registrerade hjärtstartare, och med omkring 9 000 invånare är snittet bäst i hela landet. De bohuslänska kommunerna ligger överhuvudtaget högt i listan, med ett par undantag.

I Munkedal, Uddevalla och Färgelanda ser det långt ifrån lika bra ut – ingen av kommunerna når upp till två hjärtstartare per tusen invånare.

LÄS MER: Hon kämpar för att få fler hjärtan att fortsätta slå

Många är osynliga

Men mörkertalet är stort. Kartläggningen baseras på de omkring 19 000 hjärtstartare som finns med i Sveriges hjärtstartarregister vilket gör dem synliga för larmcentralen och SMS-livräddare. Totalt finns det uppskattningsvis 50 000 hjärtstartare i landet vilket innebär att merparten är osynliga för allmänheten.

– Hjärtstartaren är ett fantastiskt forskningsgenombrott och bör finnas tillgänglig för alla, oberoende av var man bor. Vi uppmanar kommuner, föreningar, bostadsaktörer och företag att skaffa och registrera fler hjärtstartare. Tillsammans kan vi hjärtsäkra Sverige och rädda hundratals liv varje år, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.

LÄS MER: "Enda felet man kan göra är att inte göra något"

Så ser det ut i din kommun

Antal hjärtstartare per 1 000 invånare

1. Sotenäs, 6,27

10. Lysekil, 4,65

24. Orust, 3,42

37. Tanum, 3,03

46. Strömstad, 2,80

160. Uddevalla, 1,84

205. Munkedal, 1,52

222. Färgelanda, 1,37

Källa: Hjärt-lungfonden