Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sotenäs kommun har många soltimmar vilket kan göra solenergi till en bra investering, menar Centerpartiet. Bild: Joachim Nywall

Plusmärkt innehåll – synligt bara för dig som är kund

Sotenäs kan förvandla soltimmar till energi

Som ett led i att minska användningen av fossil energi vill Centerpartiet i Sotenäs att det sätts upp solceller på kommunens samtliga tak.

Centerpartiet kom tidigare i år med en motion om att Sotenäs kommun borde utreda vad det finns för möjligheter att installera solceller på kommunägda fastigheter.

Motionen tas upp vid kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen, och föreslås röstas igenom vid fullmäktige i början av oktober.

– Vi har bra med soltimmar och en outnyttjad resurs i våra tak. Sedan måste vi givetvis se till att panelerna ligger rätt, att tekniken fungerar som den ska och att vi inte slösar bort medel. Därför ska det här utredas och vi ska ta hjälp av de som har gjort det tidigare. Används det rätt kan solcellerna stå för 20–30 procent av elförsörjningen, säger Pär Eriksson (C), ordförande för kommunstyrelsens tekniska utskott.

Har sedan tidigare paneler på kommunhuset

Partiet har pratat med andra kommuner som har investerat i solenergi samt olika tillverkare. Sotenäs kommun har sedan tidigare solpaneler på kommunhuset och Tumlaren i Väjern vilket har gett en del tillbaka, berättar han. Samtidigt sker en ständig utveckling inom området.

– Det har hänt enormt mycket och i dag är solenergi en helt annan sak mot vad det var för tio år sedan. Dessutom har priserna gått ner och ekonomiskt blir det inte svårt att lösa, säger Pär Eriksson.

Hur lång tid väntas utredningen ta och när kan ni komma igång?

– Jag hoppas att vi har ett hum om det här till sommaren. Och blir vi lyckosamma med utredningen kan det även smitta av sig på andra.