Sotenäs mest jämställt i Västra Götaland

Sotenäs kommun toppar listan i Västra Götaland på jämställt företagande. Det visar en färsk rapport från Företagarna.

ANNONS
|

Ordförande i Företagarna Sotenäs, Willy Karlsson, pekar framförallt på två anledningar till att Sotenäs är bäst i Väst med plats 25 i den totala riksrankingen.

- De senaste åren har antalet kvinnor minskat inom framförallt vårdsektorn och livsmedelsindustrin. En del av dessa kvinnor har valt att satsa på eget företag, bland annat inom inredning, småskalig hotell- och restaurangindustri och inom hushållsnära tjänster. Flera av företagen visar en fortsatt god tillväxt.

- Det finns också en positiv stämning och attityd till företagandet generellt i kommunen. Folk som startar eget får stöd och uppmuntran från släkt, vänner och andra företagare på orten.

ANNONS

Ytterligare en orsak som kan vara bidragande till toppnoteringen är enligt Willy Karlsson att utbildningsnivån, inte minst hos yngre kvinnor, är relativt hög jämfört med andra kommuner utanför storstadsområdena.

Sverige beskrivs ofta som ett land där jämställdheten mellan kvinnor och män kommit långt. Men fortfarande är bara cirka 28,7 procent av Sveriges företagare kvinnor. 2005 var andelen 28,3 procent. Håller den l¨åga ökningstakten i sig kommer vi inte ha uppnått jämställdhet i företagandet förrän 2172. I Sotenäs är andelen kvinnliga företagare 28,9 procent, alltså något högre än riksgenomsnittet. Men fortfarande är alltså 71,1 procent av kommunens företagare män.

- Vi är på rätt väg men helt klart kan vi bli ännu bättre. När LOV, lagen om valfrihetssystem nu börjar tillämpas är det i huvudsak kvinnor som kommer att starta egna företag inom bland annat äldreomsorgen.

Hjo kommun som förra året låg på 17:e plats, ligger i år på 31:a plats . Färgelanda och Grästorp hamnar bland de sämsta i landet med plats 284 respektive 285.

ANNONS